Tech

Magyar siker a nemzetközi kódfejtő versenyen

Szabó Zoltán fizikusnak elsőként sikerült megfejtenie, hogy miről kommunikálnak a számítógépek.

Egy 29 éves magyar fizikus, Szabó Zoltán nyerte a GE nemzetközi versenyét, amelyen azt kellett a résztvevőknek megfejteniük, hogy milyen kommunikáció folyik a GE legfejlettebb számítógépei között. Világszerte több mint ezer IT-szakember, szoftvermérnök, profi és amatőr programozó kapcsolódott be a játékba, közülük a magyar szakember két hét alatt fejtette meg a feladványt, így az övé lett a tízezer dolláros díj, amit annak a játékosnak ajánlottak fel, aki elsőként fejti meg a kódot.

A GE célja a versennyel, hogy kapcsolatba lépjen a világ legtehetségesebb szoftvermérnökeivel és adattudósaival, akik a jövőben a digitális rendszerek tervezésével, fejlesztésével és működtetésével foglalkoznak majd. A vállalat 25 országból hívott résztvevőket a játékba, Magyarországon volt az egyik legmagasabb a csatlakozók aránya.

A GE Magyarországi Digitális Fejlesztési Központjának vezetője, Molnár Péter azt mondta: mindez tükrözi a magyar szakemberek technológia iránti elhivatottságát és tudását, ami a jövő digitális gazdaságának alapja lehet hazánkban és a régióban.

Szabó Zoltán, aki a kriptográfia, a modern IT algoritmusok és a dekódolás rajongója, elmondta: azért jelentkezett a versenyre, hogy a doktori értekezésének írása közben felfrissítse az elméjét. A Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet munkatársa hozzátette. a játék első két feladata viszonylag könnyű volt, de a harmadik feladvány megoldása két hétig tartott.

Eddig a magyar résztvevő az egyetlen, aki megfejtette a feladványt. A verseny még nem zárult le, jelenleg azt várják, hogy a többiek is előrukkoljanak a megfejtéssel. Szabó Zoltán a pénzdíj mellett részt vehet novemberben a GE Minds + Machines nevű San Francisco-i konferenciáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik