Tech

800 ezer pornónéző adatait lopták el

Mi ebből a tanulság? Csak ingyenes pornóoldalra járjunk. Mármint azok, akik járnak ugyebár.

Abban, hogy valaki pornót néz, nincs semmi kivetnivaló, bár azért akadnak alapvető dolgok, melyeket nem árt figyelembe venni, amikor úgy döntünk, hogy esetleg regisztrálunk egy felnőtteknek szóló oldalra. Ékes példája ennek a Brazzers nevű pornóoldal (amiről mi természetesen most hallottunk először), ahol nem kevés tagnak lopták el az adatait.

Közel 800 000 felhasználói fiók esett áldozatul az illetéktelen behatolásnak (ez nem szóvicc akart lenni, tényleg) amely a weboldal fórumán keresztül történt, de azokat is érinti, akik soha életükben nem szóltak hozzá semmihez ott. Az eltulajdonított adatok között egészen pontosan 790 724 e-mail cím, illetve felhasználói név és jelszó volt, amiről az egyik érintett úgy nyilatkozott, hogy szerencsétlen eset az adatainak ellopása, de ez előfordulhat, ha az ember jelen van a neten. Matt Stevens, a Brazzers közönségkapcsolati felelőse szerint a mostani eset nagyon hasonlatos egy 2012-ben történthez, de igyekezett kijelenteni, hogy a biztonsági rés egy harmadik fél által fejlesztett szoftver hibája, és nem a Brazzers-é. Eme kijelentést illusztráljuk az egyik helyi modell arckifejezésével, aztán haladjunk tovább.

domina

Habár a Brazzers és a Brazzersforum két eltérő felület, sőt, teljesen eltérő URL is vezet hozzájuk, mégis van a kettő közt átjárhatóság, amit az is bizonyít, hogy olyanok is érintettek, akik ott soha meg sem szólaltak. Maga a fórum egyébként javarészt azt a célt szolgálja, hogy a felhasználók kivesézhessék a különböző pornósztárokat, és ha esetleg szeretnének valami olyan témát látni az oldalon, ami még nincs, akkor itt közzétehetik óhajukat.

Egy biztonsági szakértő szerint, ha valaki regisztrál egy pornóoldalra, már az is elég komoly kockázat, hiszen nézhet olyan tartalmakat, amelyekről nem szeretné, hogy szélesebb körben is tudják, de ha netán egy fórumban még szűkebb körben beszélget is róla, esetleg privát üzenetek formájában értekezik valakivel, akkor még sebezhetőbbé válik. Éppen ezért különösen fontos lenne a megfelelő védelem, de már az is sokat segít, ha a regisztrációhoz és a használathoz létrehozunk egy semmilyen információt nem tartalmazó e-mail címet, aminél mondjuk nem az igazi nevünket, vagy a valós születési évünket adjuk meg, illetve egyéb levelezésre sem használjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik