Tech

Csodáld meg a stop motion technika történetét 3 percben

Csak örülhetünk, hogy ez az aprólékos filmfelvételi módot a mai napig alkalmazzák.

A filmművészet és a technológia évtizedek óta kéz a kézben jár, olyannyira, hogy ma egy egész estés animációs filmhez már szuperszámítógépekre van szükség. A CGI, azaz a számítógépes grafika, az animáció sokak szerint kiirtotta a filmekből a valódi ötleteket, kreativitást, és nyilván a színészeknek sem lehet mindig felemelő érzés a green/blue box előtt képzeletbeli szereplőkkel játszani.

Szinte csodával határos, hogy a stop motion technika még mindig elő-elő kerül a filmes repertoárban. Ez az az eljárás, amikor a mozgógép állóképek rögzítésével, majd azok összefűzésével jött létre. Ennek eredménye az 1900-as évek elején még nagyon kezdetleges hatást keltett, de később a kamerák, és az egyéb eszközök fejlődésével egyre szebb, és folyamatos mozgású filmek születtek.

A filmes iparban szerencsére még többen alkalmazzák ezt a technológiát, és sokan támogatják a stop motion eljárást. Vugar Efendi filmkészítő is ebbe a táborba tartozik, aki a témának szentelve összevágott egy 3 perces videót a stílus legismertebb és legnagyobb hatású képviselőiről.

A klasszikus King Kong biztosan mindenkinek megvan, de talán az AT-AT lépegetőket, vagy a Tim Burton univerzumot sem kell külön bemutatni. Az elmúlt évek egyik jól sikerült stop motion filmje a Fantasztikus Róka Úr volt, az idei nagy durranás pedig a Kubo és a varázshúrok című alkotás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik