Tech

Új kütyüvel bővült a Philips okoscuccainak sora

A Hue sorozat ezúttal egy mozgásérzékelővel bővül, amivel még okosabb lehet a lakás.

Az okosotthon kifejezést nem ritkán egyfajta misztikum lengi körül, pedig alapvetően elég egyszerű dolgokról van szó. A magyar piac még elég kezdő ezen a téren, de aki mobillal vezérelt világítást, vagy intelligens fűtési rendszert szeretne a lakásába, az már évek óta megteheti.

Ezek az eszközök, szoftverek most már nem is annyira vadul drágák, mint annak idején, és ez igaz a Philips Hue széria tagjaira is. A Hue talán a legismertebb termék a smart home világban, azon belül is talán a világítással összefüggő megoldásai találhatók meg legnagyobb arányban a lakásokban.

Ehhez érkezett most egy új eszköz: a mozgásérzékelés nem nevezhető új dolognak, Hue néven azonban ez az első, aminek azért van jelentősége, mert így a korábban kiépített rendszerekbe tökéletesen fog illeni. A szenzor 100 fokban érzékeli a függőleges/vízszintes mozgást, körülbelül 5 méteres hatótávolsága van, és elsősorban beltérre ajánlják a használatát.

philips_hue_mozgaserzekelo

Alkalmazásának rengeteg forgatókönyve lehet, aminek persze rém egyszerű az alapja: ha mozgást érzékel, felkapcsolja a lámpákat. Innentől a lakás tulajára van bízva, hogy hova helyezi el, a hozzá tartozó alkalmazásban milyen világítási (éjszakai, nappali) sémákat állít be hozzá, vagy milyen kényes, sok bútoros szobákban aktiválja azokat.

Természetesen az is beállítható, hogy a világítás aktiválása után mennyi idővel kapcsoljanak ki újra a fények, ha már nincs mozgás a környéken. Ezzel jól lehet hangolni azokon a helyeken, ahol azért elmatat az ember (nappali, konyha) ellentétben azokkal, ahol nem tartózkodik túlságosan sokáig (garázs, melléképület, stb.)

A Hue új szenzora darabonként 40 dolláros áron (kb. 11 ezer Ft) kerül piacra október környékén, amit később várhatóan a hazai forgalmazás megindulása is követ majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik