Tech

Videón a fenékrázás igazi értelme

Munkaköri kötelességünkből kifolyólag egy napig csak twerking videókat néztünk. Nem kérünk érte elnézést.

A retinánkra égett Twerk Queen Louise szenzorokkal telepakolt hátsója, ami azt jelenti, hogy nem csupán a táncos végzett tökéletes munkát, hanem a twerkelést zenévé alakító hangszer, a Booty Drum működésében résztvevő többi szereplő is. Az AIAIAI és Owow cégek, illetve a portugál, afrikai ütemekkel operáló Buraka Som Sistema csoport egyik tagja, Branko, azért fogtak össze, hogy megmutassák: a ritmusos fenékrázás, azaz közkeletű nevén a twerkelés nemcsak magamutogatás vagy testmozgás, hanem zenegyártási folyamat is lehet, ők számolnak, a többiek rázzák, a zene dübörög, a videó pedig gyakorlatilag forog magától.

A Booty Drum működése nem bonyolult: a táncos fenekére szerelt szenzorokban gyorsulásmérők vannak, amik az egyes mozdulatok sebességét és irányát egyaránt mérik, ezt pedig egyedi MIDI-parancsokká átalakítva veszi a szenzorokhoz kötött Arduino hardver és az ebből érkező jeleket továbbfeldolgozó szoftver. Mindez a producerszakma egyik legismertebb szoftverébe, az Abletonba küldi a jeleket: a táncosok tehát minden fenékrázással különböző hangokat tudnak megszólaltani, lejátszani vagy generálni.

twerk booty drum

Míg a Branko és JSTJR által összerakott track, amelyben a Twerk Queen Louise “gyártott” hangminták is megtalálhatóak, nem érhető el, egy remixe még pont fellelhető Soundcloudon, ebben is remekül hallhatóak az eredeti ütemek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik