Tech

Így lehetsz te is olimpiai bajnok a fotelben

Nem csak nézni szeretnéd a közvetítéseket, hanem részt is vennél a versenyekben, de mégsem mennél ki a szobából? Van megoldás.

A napokban minden az olimpiáról szól, és nagy általánosságban kétfajta embertípust szokás megkülönböztetni az esemény kapcsán: az egyiket lázba hozza a versenysorozat, mindent megnéz, drukkol, pezseg, míg a másik magasról tesz az egészre (és rendel még egy korsó sört). De van egy olyan réteg is, amely ilyenkor szívesen csatlakozna is a sportolókhoz valamelyik versenyszámban annak ellenére, hogy nem igazán atlétikus alkat, vagy edzett típus. Nekik segítünk most pár tippel, főleg, ha van otthon egy játékra alkalmas PC-jük vagy konzoljuk.

A játékok játéka

Egy időben divat volt, hogy minden téli és nyári olimpia mellé készült hivatalos játék is, bár sajnos idén ez pont kimaradt. A legutóbbi kiadás fejlesztőjét, a Sega ausztrál stúdióját ugyanis azóta bezárták, és a jelek szerint nem kerestek helyettük mást a feladatra. Kár, de szerencsére az előző két olimpia társjátéka (London 2012 és Beijing 2008) egyaránt élvezhetőre sikerült, és még mindig elérhetőek, legfeljebb nem brazil pálmafák kókadoznak majd a versenypályák hátterében.

Mario & Sonic at the Olympic Games

A játékvilág egyik legismertebb sorozatát az olimpiával kombinálni bizonyára nem lehet elvetélt ötlet – gondolták a Nintendónál, és a dolog be is jött nekik. A köpcös vízvezetékszerelő és a kék “mégmindignemhiszemelhogysündisznó” Sonic 14 különféle sportágban indulhat, ami persze nem annyi, mint amennyit az olimpia lehetővé tenne, de fotelsportoláshoz kiváló alapanyag. Ráadásul a 2016-os riói változatban tényleg mindenki talál magának kedvencet, mert a futásban például tényleg csak az a feladat, hogy két gombot a lehető leggyorsabban nyomkodjunk, a ritmikus sportgimnasztika igazából a táncolós-gitározós nagytesókhoz hasonlító ritmusjáték, míg a rögbiben már akár taktikai beállítások mélységéig is elmehetünk.

Őskori leletek

Mivel hivatalos olimpiai játékból nincs túl sok, ezért érdemes visszanézni pár évtizeddel korábbra is: 1984-ben például nagyot robbantott a Summer Games nevű csoda, amelyet Commodore 64-en és ZX Spectrumon játszhattak a joystick-gyilkosok. Akinek van a gépén egy emulátor, még mindig könnyen felpattinthatja ezt a klasszikust.

Ugyanígy vicces emlékeket ébreszthet az ősemberek olimpiáját feldolgozó Caveman Ugh-lympics, amely még szintén megjelent Commodore-ra és Spectrumra, de már az őskori, DOS-os PC-ken is tiszteletét tette.

Amigán pedig a Daley Thompson’s Olympic Challenge utalt a nyári játékokra, ahol a felkészülés folyamatától léphetünk be az atléta életébe.

Sport kissé máshogy

Most pedig térjünk vissza a jelenbe, sőt, ugorjunk rögtön a jövőbe: az elmúlt évek egyik legsikeresebb sportjátéka egy olyan sportágat dolgoz fel, amely nincs még az olimpián, de tulajdonképpen még másgol sem: az autós foci. A Rocket League pályáin ugyanis futurisztikus autók küzdenek meg egymással, hogy a géplabdát a kapuba terelgessék, közben pedig lehetőleg atomjaira robbantsák az ellenfél “focista” gépét. Komolyan, ha a következő olimpia szervezői szeretnék a gépek előtt ülő, sport iránt kevésbé fogékony közönséget is megnyerni maguknak, beemelik ezt a sportágat a valódi versenyszámok közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik