Tech

Megmutatjuk, milyen könnyű időgépbe ülni Budapesten

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 07. 26. 09:02

Jómagam nemrég költöztem egy olyan környékre, ahol 10 éve még teljesen másféle állapotok uralkodtak. Szinte el se tudták képzelni azok, akik látogatóba jöttek, milyen volt a környék korábban, ezért elkezdtem korábban rögzített fotókat keresni az interneten. Időközben azonban rátaláltam egy kifejezetten jól használható megoldásra, ami még érzékletesebben mutatja be a változásokat.

Ehhez csupán arra van szükség, hogy a böngészőben elindítsuk a Google térképét, és Utcakép nézetre váltsunk. Mutatjuk videón is az egyszerű lépéseket, aztán jövünk vissza szövegben is.

Először tehát a maps.google.com címen indítsuk el a térképet, majd keressük meg azt a címet, amire kíváncsiak vagyunk. Itt kattintsunk az útra, majd az alul felbukkanó kis Utcakép ablakban az előnézeti képre. Ezzel átkerülünk az Utcaképbe (avagy nemzetközi nevén Street View-ba), ahol kattintással és húzással forgathatjuk a nézetet, és az útra kattintva mozoghatunk a kívánt pozícióba, mintha csak autóban ülnénk. Ez eddig persze nem újdonság, most jön a mágia.

A kijelző bal felső részében láthatunk egy kis, óra-szerű ikont, mellette azzal a dátummal, amikor az aktuális Utcaképet rögzítették. Ez Budapesten általában 2011 és 2016 között mozog, mivel a Google fotós autói néhány évenként újra körbejárják a helyszíneket.

Kattintsunk a kis óra ikonra, ahol a lenyíló előnézeti kép alatt idővonalon húzigálhatjuk a csúszkát, és válthatunk a rögzített képek időpontjai között, majd a nagyítóval a kiválasztott időszak fotóját hozhatjuk ki a nagy képernyőre, és ezen kezdhetünk mászkálni.

Ezzel a módszerrel megnézhetjük, hogy épültek a mostanában emelt épületek, mi volt korábban a helyükön, de akár saját magunkat is megkereshetjük, ahogy évekkel ezelőtt a kerítésen át bámultuk a forgalmat. Érdemes kipróbálni és játszadozni a funkcióval, ennél egyszerűbben használható időgép úgysem lesz még sokáig.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.