Tech

Vörös Csillag OS: ez fut az észak-koreai gépeken

Már a neve is olyan csodálatos, a kinézete nettó lopás, de a legszebb benne az, hogy a felhasználónak semmiféle joga nincs.

Észak-Korea egy csodás hely, hiszen mindenből van sajátja, nehogy esetleg a külvilágból olyan dolgok szivároghassanak be, melyek azt jeleznék az ottaniaknak, hogy a nagy vezetőn kívül is van (vagy csak ott van igazán) normális élet. Csoda hát, ha saját operációs rendszerük is akad, ami csipetnyi teret sem enged a privát dolgoknak?

Tavaly már hallhattunk róla, hogy az ország gőzerővel fejleszti a Vörös Csillag névre hallgató saját OS-t, és bár Koreán kívül nem lehet hozzáférni, néhány német kutatónak mégis sikerült testközelbe kerülni hozzá. Természetesen azonnal megszellőztették, hogy milyennek is kell elképzelni az elszigetelés rendszerét. Ami biztos, hogy míg a világ legtöbb szoftverénél és alkalmazásánál elsődleges kérdés a személyes adatok védelme, addig a Vörös Csillag esetében ez egy pillanatig sem kérdés, hiszen itt nincs ilyen. Mármint semmi sem titkos, a felhasználó minden adata a párté.

redstar os

Az operációs rendszer minden egyes fájlja egyedi megjelölést kap, ami azt jelenti, hogy a kormány pontosan látja, ki, mikor, milyen tartalmat nézett, és végzett-e rajta módosítást. Nincs tehát fájl másolgatás, üzenetküldés, vagy bármi más tevékenység a párt tudta nélkül, és ha valaki gyanús tevékenységeket űz, azt bizony lekapcsolják, és már jön is a nagy fekete autó.

Valljuk meg azonban őszintén, ezen már senki nem csodálkozik egy olyan ország kapcsán, mely mindenből sajátot akar, hogy polgárait teljes ellenőrzés mellett tudja elszigetelten tartani. Ugyanakkor nem csak Észak-Korea az egyetlen ilyen ország, hiszen Kínában is alkalmaznak hasonló fogásokat, igaz, ott azért kicsit enyhébb a helyzet. Egyébként a képen azért eléggé jól látható, hogy az egyébként Linux alapokon futó rendszert egy bizonyos almás szoftver mintájára készítették el, melyik is lehet az…?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik