Tech

Életre kel a Tron sci-fiben látott kerékpár

A Cyclotron Bike küllők, kerékagy nélkül, és elektromos rásegítéssel imitálja a filmbéli járművet.

És nem, nem koncepcióról van szó, nem valami egyetlen példányban legyártott, épphogy működő darabról. A Cyclotron alkotói ebből a kerékpárból egy megvásárolható, hajtható példányt szeretnének készíteni, ami legalább annyira hihetetlen, hogy ez a járgány egyáltalán haladni képes.

Ez persze csak azért van, mert szinte mindent nélkülöz, amit a hagyományos kerékpároknál megszokhattunk. A váz, és az alapfelállás persze adott, de a kerekek lukasak, nincsenek küllők, vagy kerékagy, és a meghajtás is merőben másképp néz ki. Tekerhető pedál azért akad, viszont a bicikli központi eleme a 18 fokozatú váltóval rendelkező, úgynevezett „E-Gear Box”, ami egy elektromos alapú váltó rendszer.

Azaz a sebességfokozatok közötti váltás nem mechanikusan, bowdenek segítségével, hanem egy kapcsoló aktiválásával történik. Ez nem jelenti azt, hogy a meghajtás elektromos lenne, ugyanúgy tekerni kell, mint a normál bringákat. A kerekeken nem levegővel töltött abroncsok, hanem polimer alapú műanyagból készült anyag található, ami közel 10 ezer km-en át szolgálja tulajdonosát.

A kerekeken belül felszabaduló helyet különböző modulokkal lehet kitölteni. Ilyen például a bevásárló kosár, vagy egy gyerekülés, amelyekhez további kiegészítők várhatók a jövőben. A Cyclotron leglátványosabb eleme nyilván a kerekek belsejére felvitt LED égősor, ami persze az út megvilágítására nem alkalmas (ahhoz külön lézer alapú rendszer van), viszont hihetetlenül jól néz ki és abban is segít, hogy kerékpáros minden fényviszony között jól látható maradjon.

tron_bringa

A kerékpárhoz saját alkalmazás (iOS, Android) is tartozik, ami útközben automatikusan rögzíti a sebességet, navigál, tippeket, segítséget ad a leghatékonyabb haladáshoz, és a beépített GPS segítségével segít megkeresni az esetlegesen ellopott biciklit.

A Kickstrarteren indult kampány annak ellenére jól teljesít, hogy a Tron ihletésű (ez persze sehol nem szerepel kiemelve) bringa súlyosan drága. Már 1700 euró körüli összegért biztosíthatsz magadnak egyet, ami azonban barátok között is félmillió forint. Ha viszont ezzel gurulsz végig a pesti utcákon, a (minden jellegű és formájú) siker garantált!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik