Tech

Mikor lesz nekünk ilyen modern metrónk?

New York vezetősége a következő években tetőtől talpig megújítja a város metróját.

Ha a „Budapest”, a „metró”, illetve a „fejlesztés” szavak egy mondatba kerülnek, akkor attól biztos sokaknak egy kicsit összerándul a gyomra. Mi magyarok már annak is örülünk, ha szép, tiszta metró kocsikra szállhatunk, és éppen akkor nem füstöl el az ember alatt, amikor A-ból B-be tart. Mialatt nálunk szépen, de főleg lassan modernizálódnak a tömegközlekedés földalatti dimenziói, addig New Yorkban egy kicsit más szintű tervek vannak a jövőt illetően.

Nem csak azért van értelme megnézni, hogy Andrew M. Cuomo kormányzó mire fog elkölteni több milliárd dollárt, mert szeretünk szenvedni, hanem mert így láthatjuk, hogy mi lehet egy metró fejlődési útja. A napokban részletezett, összesen 5 éven át tartó modernizálási programban 27 milliárd dollárt fordítanak a New York-i metróhálózat felújítására, amely során a lejárókat, a megállókat, a kocsikat, illetve azok technológiai hátterét is teljes mértékben modernizálják.

newyork_metro_design_wifi

Kívülről befelé haladva az első vonal az információs eszközökről szól. Az összes utas tájékoztatási felületet jól leolvasható, digitális panelekre cserélik, mindenhol ügyelnek a láthatóságra, és arra, hogy ha valaki letéved a metróba, akkor azonnal tudja, hogy hol van, és merre kell továbbmennie. A peronon, illetve az állomások jól látható részein visszaszámláló órák jelzik, hogy mennyi idő múlva érkezik a következő szerelvény, a várakozók pedig a kihelyezett USB portokkal tölthetik azt, amijük van.

Az 1025 darab szerelvény új dizájnt, szélesebb ajtókat, hatékonyabb LED fényszórókat kap. Közel 100 kocsi úgynevezett „Open Car End” kialakítású lesz, ami azt jelenti, hogy nem zárják el egymástól ajtókkal a kocsikat, vagyis könnyebb az utas áramlás és többen is férnek majd fel egy-egy járatra.

newyork_metro_design_allomas

A hazai mobilszolgáltatók arról már szerencsére gondoskodtak, hogy a metró vonalak mentén 4G hálózatokat használhassunk, de az elérhetetlen álomnak tűnik, hogy WiFi kerüljön a metrókba. New Yorkban ezt is megoldják, de itt is lesznek USB-s töltő állomások, a metróhálózatot digitális táblákkal jelölik, és a beltéri jelzések, festések is sokkal egyértelműbben, pontosabban fogják tájékoztatni az utasokat. Ha valaki szeretné egy kicsit a jövőben érezni magát, akkor projekt látványtervei ezen a linken tekinthető meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik