Tech

Origami módjára hajtogatható a jövő lakása

A mai lakberendezés ismeri ugyan a mozgatható bútor elemeket, de amit az Ori kínál, az egészen újszerű. Miért ne lehetne a lakás részeit a szerint mozgatni, újra rendezni, hogy éppen mire van szükség? Miért kellene ugyanúgy állnia mindennek, amikor egy kis variálással sokkal többet is ki lehetne hozni egy garzonból?

Nagyon úgy néz ki, hogy az összes kérdésre megérkeztek a válaszok. Az újszerű, időnként hajmeresztő ötleteiről ismert MIT Media Labs és az Ori közösen azt találták ki, hogy létrehozzák a jövő automatizált lakását. A vezeték nélküli rendszerek, az úgynevezett okosotthon persze alap, vagyis vezetékek nincsenek, minden mindennel folyamatos kapcsolatban van, függetlenül attól, hogy éppen milyen „üzemmódban” van a lakás.

Az Ori ötlete azért különleges, mert a pár gombnyomással teljességgel átrendezhető bútorok néhány másodperc alatt átlényegítik a lakást. Reggel az ágy behúzódik a szekrény alá, amivel így elérhetővé válik az íróasztal, estefelé egy újabb mozdulattal nappali alakul ki, ahol, már lehet barátokat fogadni. Mindez nem a tervezők földtől elrugaszkodott hagymázas álma, hanem valós projekt, amihez jövőre már várják a külsős fejlesztők segítségét.

Persze az Ori korlátai is erősen érezhetők, hiszen elképzelhető, hogy egy egyszemélyes háztartásban nem okoz gondot, amikor csak főzni, csak aludni, csak ücsörögni lehet a lakásban. De ahogy ketten, hárman, négyen laknak együtt, máris adódhatnak problémák. Ettől függetlenül drukkolunk a csapatnak, hogy az automatizált bútorok ötlete eljusson az értékesítésig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik