Tech

Az orosz hegyekben még a Kalasnyikovnak is van múzeuma

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 07. 12. 10:43

A Tatabánya testvérvárosában, Izsevszkben lévő gyűjteményt évente több, mint százezren látogatják.

Az Uráli körzetben fekvő Udmurtföld központja, Izsevszk fejlődése a negyvenes években óriásgyárak, köztük hadiüzemek, így a Kalasnyikov-gyár megnyitásával gyorsult fel, így ma semmiben sem különbözik bármelyik orosz nagyvárostól: a néhány régi épületet, így köztük egy óriási székesegyházat a végeláthatatlan panelrengeteg és gyárak veszik körbe.

1919-ben itt született Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov, a Kalasnyikovként (AK-47) ismert gépkarabély tervezője. A fegyvert 1949-ben rendszeresítették a szovjet hadseregben, sőt, a világ számtalan pontján még ma is gyártják. Magyarországon is több változata készült (hárommillió darabban!), így az AMD-65, az AKM-63, vagy épp az AKSZSZ.

Izsevszk 2004 óta egy múzeummal adózik leghíresebb szülöttjének, aki jó eséllyel maga is bejárta a kiállítást, hiszen hosszú betegség után csak 2013 decemberében hunyt el.

Kalasnyikov 2007-ben

A szobák bemutatják a férfi gyermek- és fijúkorát, katonai pályáját, valamint természetesen a gépkarabély elkészítésének folyamatát, sokszor személyes tárgyakkal, fotókkal és rajzokkal bővítve a látványt.

Maga Kalasnyikov is számtalan személyes tárgyat ajándékozott az intézménynek, így megtekinthető a Harvardtól kapott tiszteletbeli professzori talárja, sőt, az a levél is, melyben a Venezuelát közel másfél évtizeden át (1999-2013) vezető Hugo Chávez dícsérte az AK-47 képességeit.

Sőt, úgy tűnik, még lőtere is van:

Fotók: ambrett, 4044415
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.