Tech

Kipróbálhatod a sört, amit egy robot agya főzött

Ki szeretne olyan sört inni, amit egy robot-agy receptje alapján főztek? Furcsa kérdés, pedig már van ilyen.

Egy angol cég azt állítja, elkészítette a világ első (egészen pontosan első négy) olyan sörét, amelynek receptjét mesterséges intelligencia segítségével állították össze. Az IntelligentX által piacra dobott négy sörfajta máris megkóstolható a Ubrew nevű londoni főzdében, darabonként négy és fél fontért, tehát körülbelül 1650 forintért.

Az AI márkájú sörök főzésének módját persze nem gépujjából szopta a mesterséges intelligencia. Az Intelligent Layer technológiáját használó algoritmus igazából egy bonyolult kérdőíves és visszajelzés-gyűjtő rendszer, melynek az ABI (Automatic Brewing Intelligence, azaz automatikus sörfőző intelligencia) nevet adták. Ez egy több lépcsős sörkóstolás után egy csevegőprogramon keresztül tesz fel kérdéseket a tesztalanyoknak, akik válaszolnak arra, hogyan ízlett nekik az aktuális főzet, és részleteket is elárulhatnak az élményről.

A visszajelzések alapján a szoftver magában újratervezi a receptet, átsúlyozza a felhasznált alkotóelemek arányát, vagy változtat a főzési folyamat valamelyik állomásán, majd kifejezetten gyorsan előállítja az új receptet. Ahogy egyre többenvesznek részt a kísérletben, egyre szélesebb körben érkeznek a visszajelzések is, ezáltal olyan sör lehet a végeredmény, ami a nagy többség számára valóban a világ legfinomabbja lehet. Az elmúlt év tesztidőszakában már több mint tízszer módosították így a receptet, aki pedig kíváncsi a jelenlegi állapotra, már rendelheti is a robotsört.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik