Tech

Ez a robot ölte meg a dallasi rendőrgyilkost

A rendőri intézkedések történetében első alkalommal oltott ki emberi életet egy robot.

Az egész világot megrázta a múlt csütörtökön, Dallasban történt rendőrgyilkosságok híre. Az esetnek technológiai vetülete is van, hiszen első ízben fordult elő, hogy egy robotot nem felderítésre, robbanóanyagok hatástalanítására, hanem egy ember megölésére használtak fel.

Ez volt az első halálos küldetés

A dallasi rendőrség azért volt kénytelen ehhez a módszerhez folyamodni, mert a gyilkosságok gyanúsítottja elbarikádozta magát, a vele folytatott tárgyalások eredménytelennek bizonyultak, és a férfi további lövöldözéssel fenyegetőzött. A 25 éves Micah Johnson egy épület második emeletén rejtőzött el, ezért olyan megoldást kellett találni, ami a rendőrök, és a civilek életét nem fenyegeti, de hatásos lehet a merénylő ellen.

andros_f6_robot_dallas

Azóta kiderült, hogy a művelethez a Remotec gyártó Andros F5-ös modelljét használták. A robotot kb. fél kilogramm C4 robbanóanyaggal, illetve detonátorral ellátva küldték fel a férfi bújóhelyének közelébe, ahol végül a végzetes robbanás pontot tett a történet végére. Noha ez a típus már nincs forgalomban, a sorozat legújabb modellje számtalan kiegészítővel, és képességgel tudja szolgálni a hatóságokat.

Sokat bír és bárhova eljut

A képen már a legújabb, F6-os verzió látható, amit a legmegbízhatóbb ilyen típusú robotnak tartanak. A gépezet a lánctalphoz hasonló és hagyományos kerekeivel bármilyen terepen elboldogul, sőt, lépcsőt mászni is tud, amire a mostani esetben is szükség volt.

A fő műveleti karját úgy alakították ki, hogy azzal tárgyakat tudjon megragadni, a kamerát tartó másik kar közel egy méter magasságra emelhető, a hátsó részre pedig további kiegészítő kamera helyezhető el. Maga a jármű több mint 220 kg-ot nyom, a teherbírása 27 és 61 kilogramm között mozog.

Ahogy a legtöbb rendőri intézkedést, a robot bevetését is ellentmondásos vélemények kísérték. A New York-i hatóságok üdvözölték a lépést, és közölték, hogy hasonló esetben ők is így jártak volna el. Egyes jogászok azonban a drónokhoz hasonlították és legalábbis véleményesnek ítélték a robot ilyen típusú alkalmazását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik