Tech

Áll a bál, mert a Google szerint csak nő és férfi létezik

Hülye kérdésre hülye válasz.

A Google-től emberek százmilliói kérdeznek naponta valami fontos vagy kevésbé jelentős kérdést, és a gigacég keresője mindannyiszor válaszol is. Például lazán tolja a megoldást arra a kérdésre, hogy vajon “hányféle nem létezik?”. Ez ugye elsőre valóban triviálisnak tűnik, hiszen vannak a nők és a férfiak, ez pedig még a leginkább letisztult gondolkodással megáldott matekosok szerint is kettő. Viszont ez a válasz manapság már egyáltalán nem tetszik mindenkinek.

A mai – igen színes – világban a fenti válasz azért nem jelenthető ki ilyen könnyedén, mert bármennyire is tiltakoznak egyesek az ellen, hogy az emberek mind jobban felvállalják önmagukat, az még mit sem változtat azon, hogy nagyon sokan vannak a bolygón, akik sem a férfi, sem a nő fogalmába nem tartoznak. Ráadásul mindezt ők állítják magukról.

google gender
“Nemek. Csak két nem van. A férfi és a nő.” – írja a Google keresője. Ne higgyünk neki!

Akik nem értik, hogy miről van szó, azoknak jó tudni, hogy jelenleg már több olyan tech cég van, amelyik nem csak ezt a két választást kínálja fel, hanem sokkal-sokkal többet. A Facebooknál például nem kevesebb, mint 53 nem közül választhat az, aki a személyi adatlapján ezt a kategóriát kívánja kitölteni, és erre most nyilván sokaknak kikerekedett a szemük. Pedig ha csak azt vesszük, hogy vannak, akik transzneműeknek vallják magukat, már akkor háromnál tartunk, de a sort hosszasan lehet folytatni.

A Google azonban a keresések szummázásánál valójában azt mutatja, amilyennek az emberek a világot látják maguk körül, és a legtöbben két nemben gondolkodnak. Fontos egyébként, hogy a “csak férfi és nő létezik” válasz nem a Google saját agyszüleménye, hanem a kereső egyik extra funkciójának ezúttal kissé félresikerült eredménye. A hagyományos találati lista fölött ugyanis egyfajta alapvető információmorzsát jeleníthet meg a rendszer, amelyet megbízhatónak és nagy keresési potenciállal rendelkezőnek minősített weboldalakról szedeget össze. A képen is látható esetben ezt a rövid, velős, és a mai szemlélet szerint már téves információt sikerült az automata rendszernek felcsippentenie valamelyik partneroldalról. Ha azonban lekattintjuk az első valódi találatként megjelenő Wikipedia szócikket, az máris bővebben kifejti a nemek sokféleségét a történelmi időktől napjainkig.

A problémát felvető The Next Web szerint végeredményben a Google ezzel a figyelmetlenségével emberek millióit sértheti meg, hiszen ilyen nagyságrendű a világban azok száma, akik nem a hagyományos férfi-női szerepek valamelyikében gondolkoznak, és még nagyobb körről lehet szó, ha azt nézzük, hányan vannak, akik ugyan saját maguk megmaradtak a férfi vagy női nemüknél, de támogatják a sokneműség eszméjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik