Tech

Elkészült a játék, amit mikroszkóp nélkül nem is látsz

Pac-Man még soha nem volt ilyen kicsi, és egysejtű.

A norvég Institute of Micro and Nano Systems Techology kutatóinak mérsékelten elgurult a gyógyszer, amikor úgy gondolták, hogy hatalmas buli egy olyan Pac-Man labirintust alkotni, ami akkora, hogy csak egysejtűek férnek el benne. Ugyanakkor látványnak tényleg szórakoztató, ami ezen a miniatűr játéktéren történik.

A klasszikus nyolcbites játék mikroorganizmusos kivitele mindössze egyetlen milliméter nagyságú, benne azonban temérdek élet van, hiszen egysejtű protozoák élik hétköznapjaikat, mígnem véget vet a pályafutásuknak az a néhány többsejtű ragadozó, ami szépen bekebelezi őket. Ugyanakkor a norvég szakik pontosan ezért hozták létre ezt az egész Pac-Man mikrovilágot, hogy megtekintsék, hogyan élnek ott az egyszerű létformák. Most pedig bárki megnézheti videón. Majdnem olyan jó, mint régen a Duna TV akváriumos adásszünete.

Ahogy a felvételen is látszik, valóban van valamiféle Pac-Man utánérzet, és nem csak azért, mert adott a labirintus, hanem mert a többsejtű rosszfiúk kíméletlenül elfogyasztják egysejtű áldozataikat. Ugyanakkor mindehhez nem kell bedobni pénzt, nincs joystick, sem pedig játék vége, csupán a három különböző életforma, melyek kerülgetik, és olykor megeszik egymást (ezt nem győzzük hangsúlyozni).

Ugyan egy ilyen labirintus nem ugyanaz a közeg, mint amiben élnek ezek az egyszerű szervezetek, de legalább messze nem olyan unalmas, mint amikor céltalanul kóvályognak egy petricsészében. Az pedig a norvég tudósok kreativitását dicséri, hogy ilyen leleményes módon oldották meg a feladatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik