Tech

Videón a világ öt legfurább humanoid robotja

Bármelyiktől képesek lennénk megijedni, ha hirtelen elénk toppanna, bár erre már csak azért is kicsi az esély, mert némelyik nem tud járni.

Milyen fura, hogy minél inkább hasonlít egy robot az emberre, annál furábbnak tekintjük, hiszen míg az ipari robotokra teljesen természetesen néz az ember, a humanoid megjelenésűek valamiért egyből bizalmatlanságot, olykor félelmet ébresztenek bennünk. De lehet, hogy erről is a Terminator tehet. Mindenesetre álljon itt öt olyan robi, melyek hasonlóságukban is furcsák.

Tara az Android 

A leginkább próbababára emlékeztető szerkezetről készült videó még 2009-ben lett feltöltve a hálóra, azóta pedig rengetegen nézték meg az öltözéke miatt leginkább egy transzvesztita tanyasira emlékeztető robotot, ami ha kissé ügyetlenül is, de az emberi mozdulatokat utánozza. Így:

Bina 48

A Bina Rothblatt-hasonmásként működő Android mesterséges intelligenciával rendelkezik, így képes folyamatosan fejlődni, és ahogyan a videón is látható, mondanivalóját viszonylag hiteles fej-és szájmozgással nyomja, bár a sminkelésről még lenne mit tanulnia. Bina 48 a Terasem Movement Foundation alkotása, és társalkodónőnek nem is olyan rossz.

Sophia 

Első megjelenése az idei SXSW-n volt, amikor azt mondta, hogy iskolába megy, utána pedig talán egy vállalkozásba kezd, ugyanakkor olyasmi elképzelései is vannak, hogy megsemmisíti az emberiséget. A Hansonic Robotics gépe szintén közösségi funkciókat lát el, és amellett, hogy apróbb csevegésekre is jó, emlékszik a beszélgetésekre és az arckifejezésekre. Sőt, utóbbiakat maga is alkalmazza, kár, hogy ilyenkor olyan, mint egy igazi ripacs.

Mark 1

Talán az egyik leginkább lenyűgöző alkotás a Rick Ma nevű feltalálóhoz fűzhető, aki úgy döntött készít magának egy Scarlett Johansson utánérzetet, de valamiért nem teljesen hasonlít a kedvelt hollywoodi színésznőre. Erről egyébként itt írtunk bővebben, bár azt most is megemlítenénk, hogy az úriember közel 15 millió forintnak megfelelő összeget borított a projektbe.

Showa Hanako 2

Az ötösfogatból az egyetlen olyan robot, amelyiknek tényleg van némi értelme, hiszen a Tmusk fejlesztése leendő fogorvosoknak nyújthat segítséget azzal, hogy nagyra nyitja a száját, és zokszó nélkül tűri, hogy szorgos kezek matassanak benne.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik