Tech

Újabb adóhatóság razziázott a Google-nél

Nem kell ahhoz norvég alapnak lenni, hogy adóellenőrök razziázzanak a központban, és ezt mind jobban megtapasztalja a Google is.

Úgy tűnik, az európai országok mind jobban észreveszik, hogy a Google egy sok szempontból kiaknázatlan pénzforrás, és ennek megfelelően próbálják megtenni a szükséges lépéseket. Így hát alig egy hónappal azután, hogy az adóellenőrök kifordították a sarkából a párizsi irodát, most a spanyolok ugyanezt tették a madridival is.

Az indok ugyanaz, mint ami a francia esetben volt, illetve amiért az angolok súlyos büntetést mértek a cégre, tehát újfent az adóelkerülés gyanúja vetül a gigacégre, bár a Google szóvivője továbbra is állítja, hogy ilyesmiről szó sincs. Sőt, annak érdekében, hogy kiderüljön, valóban nem áll meg a feltételezés, természetesen mindenben együttműködnek a hatóságokkal.

Officials who were conducting a tax probe at one of Google's Madrid offices leave the premises in Madrid, Spain, June 30, 2016. REUTERS/Andrea Comas
Fotó: Reuters

Ettől függetlenül azt tényként lehet kezelni, hogy a nagyobb tech cégek valóban gyakran hajlamosak úgy intézni a dolgaikat, hogy a jogalkotás nyújtotta kiskapukat kihasználva minél kevesebb adót fizessenek – a Google esetében pedig az egyes országok hatóságai leginkább a helyi reklámbevételek utáni adót hiányolják. A keresővállalat (illetve annak ernyőcége, az Alphabet) természetesen nem notórius, rosszindulatú adóelkerülő, az európai eladásait Írországban riportolja, és ezért oda is adózik – viszont egyre több olyan országos adóhatóság akad, amely részt szeretne a tortából, és úgy gondolja, az kevés, hogy az EU-s bevételek után csak egyetlen ország részesüljön némi pénzmagban.

Az egy hónappal ezelőtt tartott párizsi razziánál hajnal ötkor csapott le a több, mint százfős “alakulat”, melynek tagjai közt rendőrök, adóellenőrök, és öt államügyész is volt. A franciák egyébként nem kevesebb, mint 1,6 milliárd eurós adóhátralékot kívánnak bevasalni a Google-ön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik