Tech

Az Apple miatt nem küldhetsz fegyveres szmájlikat az ismerőseidnek

Az emojik vagy szmájlik, amiket a különböző chatprogramokban használunk, nem csak úgy lepotyognak az égből. Kiválasztásuk és integrálásuk egy nagyon bonyolult folyamat, amit egyeduralkodóként a Unicode nevű konzorcium felügyel. Idén nyáron puskákat is kaptunk volna a legismertebb beszélgetős appok felületeire, de főleg az Apple közbenjárásával végül ezeket kihagyták a frissítésekből.

A Unicode konzorcium szerte a világon használt kódolási szabvány folyamatos frissítésével és bővítésével foglalkozik. Ezekben a szabványokban az összes olyan karakter megtalálható, amiket különböző beszélgetős appokban, és úgy általánosságban technikai eszközökön használunk. Például a smiley-k is, a sima mosolygóstól kezdve az ürüléket ábrázolóig. A konzorciumban szavazattal rendelkeznek a legnagyobb tech cégek (például a Microsoft, az Apple vagy az Adobe), és az ő beleegyezésük is szükséges ahhoz, hogy egy-egy hangulatjel bekerüljön a következő frissítésbe.

A szabvány kilencedik verzióját idén júniusra időzítették, és a frissítésben helyet kapott volna pár puska meg egy pisztolyt fogó ember is, persze nem poénból. Az augusztus elején kezdődő riói olimpiai játékok miatt kerültek volna be, focilabdákkal meg hasonlókkal együtt, és

a sportlövészetet hivatottak az emberek eszébe juttatni. 

Ennek ellenére nem nehéz elképzelni, hogy az olimpiától teljesen más környezetben is használták volna őket az emberek, és valószínűleg ettől félt az Apple is.

A Buzzfeed a szóban forgó emojik elkaszálásáról szóló beszélgetés hallgatói közül csípett el néhányat cikkében, akik szerint az Apple kezdeményezte a diskurzust. A cég nem támogatta volna a fegyvereket a saját platformjain (ilyen például az iMessage) és arra ösztönözte a többi  résztvevőt, hogy ők se támogassák.

fegyverek1

Végül nem is tették, a fegyveres hangulatjelek pedig azóta is ropognak a szmájlipokolban. A Buzzfeed próbálta szóra bírni a döntésben résztvevőket, de nem járt sikerrel, egyedül a Unicode elnöke, Mark Davis ismerte el, hogy született ilyen döntés, de azt már nem részletezte, miért. A fegyverek egyébként ugyan bekerültek az Unicode adatbázisába karakterekként, de a beszélgetéseinkben nem lesznek elérhetők.

A Unicode egyre inkább belesodródik politikai és vallási vitákba a smileyk miatt. Amikor a fegyverek felvétele először felmerült, egyből elkezdett mozgolódni egy brit fegyverellenes csoport, a legutóbbi nagyobb para pedig tavaly júliusban volt, amikor a Microsoft szinte egyedül passzíroztatta bele azt a középső ujjas smileyt az akkori frissítésbe, amit nagyon sokan erkölcstelennek tartottak.

A Buzzfeed cikke végül arra a következtetésre jutott, hogy talán kezd túl nagy falat és felelősség lenni a Unicode-nak, hogy (egymaga) felügyelje a hangulatjelek integrálását. Elvégre egy olyan rendszert építgetnek, amit sokan már szinte egy új (digitális) nyelvnek tartanak. Még akkor is, ha a Unicode ezzel tudhatóan nem ért egyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik