Tech

A britek lázasan guglizzák, miért is lépnek ki az EU-ból

A Google-től várják a választ a tanácstalan britek - úgy tűnik, az állampolgárok internetező szegmenség váratlanul érte a döntés.

Mostanra talán már csak az nem értesült a brit népszavazás eredményéről, aki éppen az éjszakai műszak fáradalmait piheni édes álmában, és nem azon szitkozódik, hogy miért nem vásárolt tegnap egy halom dollárt, aminek mostanra jól felment az árfolyama. Van azonban egy érdekes aspektusa a brexitnek, és ez nem más, mint az, hogy úgy tűnik, a szigetország lakosai sem nagyon tudják, mire fel a kilépés, illetve hogyan tovább.

Eddig ez egy sima hír lehetne, ám amiért tech szempontból is fontos, hogy a GoogleTrends szerint 250 százalékkal nőtt a releváns keresések száma, ami hatalmas szám. Britek milliói pötyögték be reggel óta a Google-be, hogy “what happens, if we leave the EU”, ami annyit tesz, hogy “mi történik, ha távozunk az EU-ból”, ez pedig egyértelműen arra utal, hogy az ország lakosságának jelentős része nem tudja, mi fog most történni.

Ez az őrületes mennyiségű keresés a választások befejeztét követő második órában érte el a csúcsot, ami arra utal, hogy ekkorra tudatosult az emberekben az eredmények alapján, hogy valami olyan történik, amiről igazából fogalmuk sincs. Nem tudják, mi a baj az EU-val, és nem tudják, hogy mi lesz most velük, ha kilépnek. Ami viszont szinte biztos, hogy amint már több fórumon is megjelent, a kilépés mellett jellemzően az idősebb korosztály szavazott. Róluk pedig nem gondolható, hogy egyből a Google keresőjéhez rohantak megnézni, hogy mit is tettek, sokkal inkább az van, hogy azok állnak némiképpen értetlenül a szoros szavazati eredményeket hozó népakarat előtt, akik még évtizedeik élnek majd a döntést követő következmények árnyékában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik