Tech

Már megint mit másolt az Apple?

Az egykori úttörő vállalat mostanra sokak szerint szolgai másolóvá vált, és csak a kötelező minimumot hozza újdonságaiban. Nézzük, mit gondol a szakma!

Az Apple találta fel az okostelefont. Az Apple találta fel a tabletet. Ha még visszább nézünk az időben, az Apple találta fel a személyi számítógépet. Oké, mindegyik megállapításba bele lehet kötni, de ha azt nézzük, hogy a ma használt eszközök a mai formában léteznének-e az Apple nélkül, valóban nehéz megkerülni a szerepüket. Viszont egyre többen gondolját úgy, hogy a megszállott zseni, Steve Jobs halála óta inkább csak saját tömege, korábbi lendülete és persze a gigantikus marketing hajtja előre a gépezetet, az igazi innovációk eltűntek.

A WWDC fejlesztői konferencián bemutatott új operációs rendszerek “újdonságai” láttán pedig sokan úgy felháborodtak, hogy azóta fórumokon és szaklapokban vesézgetik ki, hogy a friss Apple-funkciók melyike honnan származik, és mikor jelent meg máshol. Ezekből szedtünk össze mi is egy csokrot.

iOS 10

Az iPhone-ok és iPadek rendszerében jó néhány olyan funkciót jelentettek most be, amik akár már évek óta léteznek más platformokon. Nézzük csak:

  • Ha felemelem a telefont, felébred. Aha, ezt a Motorola 2012-ben csinálta meg a Moto X-szel, azóta több gyártó is beépítette saját készülékébe.
  • Kamera app elindítása az ujj elhúzásával a kijelzőn. Aha, napestig sorolhatnánk az androidos, sőt még windowsos telefonokat is, amik hasonlót tudnak.
  • Lezárt kijelzőn megjelenő minialkalmazások, azaz widgetek. 2012-ben építette bele az Androidba a Google.
  • Fotók címkézése és rendezése arc, hely, vagy idő szerint. A Google Photos is tudja mindezt, jó reggelt kívánunk.
  • Az Apple Music újrafaragása. Igen, már majdnem olyan jó, mint a Spotify, a Deezer vagy épp a Google Play Music.
  • A letöltött zenék a Downloads mappába kerülnek. Most ehhez komolyan 2016-ig kellett várni? Atyaég.

apple-wwdc-002-ios10

macOS Sierra

  • Automatikus feloldás, ha közel érintjük az okosórát. Csúcs, de ehhez egyrészt kell egy Apple Watch, másrészt még a Windows is tudja, hogy minden érintés nélkül, mindenféle kütyü nélkül, sőt akár tök pucéran és kukk sötétben is felébreszthetjük a rendszert az íriszszkennerrel. 2016, baby.
  • iCloud Drive. Nos… OneDrive, Dropbox, Google Drive, soroljam még?
  • Siri a rendszerben. Nos, egyrészt a Windows 10 jó ideje használja a Cortanát a rendszer részeként, másrészt pont az lesz itt is a gond, mint a Microsoft hangvezérelt segédjénél: a régiós gondok miatt nem lesz mindenhol elérhető, ráadásul a statisztikák alapján az ilyesmit az emberek az új rendszer kipróbálásakor pár hétig használják szórakozásból, aztán inkább csak idegesíti őket, és pötyögnek tovább.

apple-wwdc-003-macos-sierra

watchOS

  • Gyorsabban betöltő appok. Ezt azért a többi gyártó is folyamatosan meglépi, mert mégiscsak egy óráról beszélünk, ahol nem kéne homokórát bámulni.
  • Az interfész újításai, például a könnyebb beviteli módok nagy részét a Google is bejelentette az I/O konferencián, a Miki egeres hátlapot meg egy átlagos szerkesztővel szinte minden órára megcsinálhatja bárki otthon.

tvOS

  • Élő csatornák. Oké, ez érdekes az eddigi Netflix-szerű “sorozatévadok egyben” hozzáálláshoz képest, de többen próbálkoznak már hasonlóval, például Magyarországon a Telenor MyTV is tud ilyet. Persze, ha az Apple beveti a marketinggépezetét és a világméretű kapcsolatait, menni fog ez, de nem azért, mert ők teremtették volna meg a kategóriát.
  • Sötét hátteres üzemmód? Atyaég, hát ez lett volna az alap eddig is, mint minden más épkézláb okostévés felületen.
  • Telefonos távvezérlés. Helló, mindegyik más rendszer, mióta is tudjátok ezt?
  • Siri és okostévé integráció. Az Android N bétájában már szintén lehet hanggal keresni, de néhány gyártó a saját rendszerein már évek óta próbálkozik ilyesmivel.

A fentieken kívül azt is érdekes végignézni, hogy az okos otthonokat egy felületről irányító Homekit sem újdonság, vannak már appok és komplett rendszerek is erre a célra.

Fontos, hogy a fentiekkel nem leszólni akarjuk az Apple újdonságait, hiszen egy csomó jóféle funkciót is bejelentettek (ilyen például az eszközökön átnyúló univerzális kivágás-másolás-beillesztés), mint ahogy a már nem annyira új dolgok is kiválóan fognak működni. Csak épp az a nagy durranás… az nem volt sehol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik