Tech

Így fordítják ellenünk saját agyunkat

Új cyberpunk játékot mutattak be az E3-on. Az Observer névre keresztelt thrillerben gyakorlatilag azt nézhetjük meg, hogy milyen lesz az kütyü, amin keresztül mások mondhatják meg, hogy mit lássunk.

A kelet-európai érzettel elzsírosított cyberpunknak nagy hagyománya van a popkultúrában – gondolnánk arra, hogy remélhetőleg nem azért, mert az észak-amerikai szerzőknek távolabb van a balkanizáció Japánnál, de ez korántsem biztos. William Gibsontól Maurice Georges Dantecig kistucat utalásból villognak fel azok a világok, ahol az ukrán hackerek gyárilag jól felkeményített chipsesdobozzal updatelik a WiFi-routereket, ahol a csináld-magad-technika az élet tanrendjének a része, ahol az információ még mindig szabad akar lenni és ahol az erőszak implicit formáit az államhatalom még implicitebbül alkalmazza. Persze, újabb standard hamuszürke napra ébredtünk Újbalkániában, nincs itt semmi látnivaló, az égen sem, azért bámulunk bele a VR-be, hátha ott látunk egy villanást egy boldogabb színből, de az csak demó volt, a boldog színekért már elő is kell fizetni.

Egy ilyen világba dob minket az Observer, illetve pontos, karakterhelyes címe szerint >Observer_, amiről két rövidebb videót is sikerült beszereznünk. A játék mögött a Layers of Fearrel már kellően elhíresült Bloober Team áll, új játékukban pedig a hírek szerint egy olyan különleges rendőrosztag egyik tagját alakítjuk, akik képesek agyakat és emlékeket hackelni. A fenti gameplay videó gyakorlatilag mindent összezsúfolt másfél percben, ami 2016-ban izgalmas lehet a célközönségnek: falon végigfutó hálózatminták, szanaszét torzított képernyők, meghackelhető célszemélyek, valamint a felütés, hogy a valóság nem az, amit látunk, hanem az, amit látni hagynak nekünk, de ezt már Machiavelli óta tudjuk, úgyhogy nincs is itt semmi látnivaló, haladjunk tovább.

Rafal Basaj, a Bloober egyik fejlesztője szerint játékuk egy egyelőre meg nevezett kelet-európai országban játszódik, a környezet, ahogy láthatjuk, kellően disztópikus, a játék pedig klasszikusabb kalandjáték lesz, ahol a történet kifejezetten fontos, ennek számos elemét pedig a környezetet megvizsgálva és felmérve tudjuk majd csak kideríteni. Ami pedig a különleges rendőrosztagot illeti, ők képesek az egyes szereplők félelmeit is meghackelni és felhasználni ellenük. Hogy ez pontosan mit jelent, arról fogalmunk sincs, de kifejezetten jól hangzik. Publikálási dátumot, platformot és más részleteket egyelőre még nem tudunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik