Tech

Eb 2016: itt a gyógyír, ha épp nincs meccs a tévében

Mit tegyen, akinek két bajnoki meccs közben is focira van szüksége? Például játsszon. Focisat. Mutatunk néhány jóféle lehetőséget.

Ki játszik focis játékkal? Például az, aki szeret meccset nézni, de épp nincs meccs. Vagy az, aki mindig úgy ül a tévé előtt, hogy ő bizony sokkal jobban csinálná, beszól a csatárnak, kapusnak, hátvédnek, edzőnek. Vagy az, aki szerint egy jobb összeállítású csapat sikeresebb lehetne, és ő bizony máshogy menedzselte volna a dolgot.

És milyen játékok vannak? Eszköz tekintetében akad PC-s és konzolos, de akár mobilos is, ha pedig típust nézünk, van normál passzolgatós-góllövős, csapatmenedzser, és néhány teljesen őrült megoldás is. Szóval tessék, itt egy válogatás néhány olyan focihoz kapcsolódó játékról, amivel az összes fent említett tünet kezelhető.

Kovácspistikelőgól

Amikor valaki “focis játékról” beszél, legtöbbször azokra gondol, amelyeken a pályán irányíthatjuk a játékosokat és persze rajtuk keresztül a labdát is. AZ ilyen címek közül a legnagyobb neve értelemszerűen a FIFA sorozatnak van, amely szintén értelemszerűen a FIFA 2016 nevű résznél tart. A franchise összes tagját beleértve a kiadó Electronic Arts már 100 milliónál többet adott el a játékból, ami leginkább annak köszönhető, hogy tényleg hivatalosan licencelt csapatok, játékosok és helyszínek találhatók benne, így aki tényleg a valósághoz legközelebb álló felállásra vágyik, itt megtalálja a számításait.

foci-jatek-02-fifa

Aki viszont egyetért azzal, hogy a nagy név mellett kissé túl kényelmes a FIFA sorozat fejlődése (és ezt bizony elég sokan hangoztatják világszerte, kritizálva a lassú újításokat, a ráérősen foltozgatott játékmotort és egyéb lazulásokat), választhatja a Pro Evolution Soccer 2016-ot is. Ez is egy régóta fejlődő széria, de az idei játék a kritikusok szerint jobban sikerült nagynevű vetélytársánál is.

foci-jatek-03-pes

Csapatlegó

Aki nem annyira az akcióra, hanem inkább a menedzselési kérdésekre feküdne rá, szintén egy csomó játék közül válogathat. A focimenedzserek lényege az, hogy valódi stratégaként adjuk és vesszük a játékosokat, megadhatjuk a csapat céljait, fejleszthetjük a felszerelést, trenírozhatjuk a játékosokat, szponzorokkal zsonglőrködhetünk. Szintén évenként jelenik meg a Football Manager széria, amelynek szintén a 2016-os évszámú változata az aktuális: itt sem kell a pályán akciózni, csupán figyelni, hogy az általunk terelgetett csapat tényleg beváltja-e a hozzájuk fűzött reményeket, és beavatkozni, ha valami nem a legjobban alakul.

foci-jatek-03-fm2016

Ha valaki csak próbálgat ná a játékstílust, vagy nem szeretne hosszabb távon focimenedzser játékba pénzt ölni, látogasson el a pro.goalunited.org/hu oldalra, ahol egy böngészőben játszható, egész jól kinéző programot talál. Ha pedig megtetszik ez a menedzserjáték, az oldalról eljuthat az Androidon vagy iOS-en futtatható változathoz is.

foci-jatek-03-gupro

Mobilfoci

A kis tapizós képernyőkön nem annyira az akciódús focijátékok, mint inkább a menedzselős változatok hasítanak. Egyik legjobb példa ezekre a New Star Soccer, amely a fent már említett csapatterelgetős játékmenet mellett azért bőven kínál akciót is, hiszen a meccsek alatt nekünk kell mindenféle ügyességi feladatot megoldani, például cselezni, kapura lőni, vagy büntetőt rúgni. Az összetett mobiljátékban magyar csapat is választható, és érdekes módon egész jól kezeli a hazai csapatokat (igen, van Puskás is, akinek értük vérezne a szíve). Android és iOS alá egyaránt ingyenesen tölthető, de érdemes odafigyelni, mert gyakran kínálgat mindenféle mikrotranzakciós lehetőségeket a könnyebb előrejutás, vagy jobb felszerelés ígéretével.

foci-jatek-04-mobil

Amikor elgurul a labda

Mit tegyünk, ha labdára, kapura és gólokra éhezünk, de már elegünk van a pályán bénázó humánokból, a sztárolt játékosokból és a mű-esésekből? Például focizzunk autókkal. A Rocket League az elmúlt időszak egyik legnagyobb sportjáték-sikere, melyben egy futurisztikus focipályán szanaszét spécizett járművekkel kell kergetnünk a labdát. Akár a plafonon is száguldozhatunk, és különféle ideiglenes erősítőkkel is felturbózhatjuk magunkat. És ami a legszebb: ha igazi focisták rohannak egymásba teljes erővel, nem robbannak fel. Bezzeg a Rocket League autói… Értitek, ugye?

foci-jatek-05-rocketleague

Ajánlott videó

Olvasói sztorik