Tech

Feltörték a Facebook Messengert

Utólag megváltozó üzenettel törhettek volna be a gépünkre a hackerek, de a Facebook szerint ilyenről szó sem volt. A biztonsági cég szerint viszont igen.

Úgy tűnik, nem csak a Facebook vezérre jár rá a rúd, hanem a termékeire is. Alig egy-két napja olvashattunk arról, hogy feltörték Mark Zuckerberg Twitter és Pinterest-fiókját, de az hozzátartozik az igazsághoz, hogy a multimilliárdos alapító nem is szakadt bele a kitalálhatatlan jelszó megalkotásába, hiszen mindössze egy “dadada” volt az, amivel be lehetett jutni a fiókjába. Most pedig a Facebook Messenger került veszélybe, egy biztonsági résnek “köszönhetően”.

A Check Point Software szerint a léken át lehetősége nyílik rosszakaratú felhasználóknak arra, hogy másoknak üzenetben olyan linket küldjenek, ami elsőre teljesen ártalmatlannak tűnik, ám később alkalmassá válhat arra, hogy malware telepítőcsomagként működjék. Ezzel pedig simán megfertőzhető a rendszerünk, és máris oda a személyes adataink biztonsága. Az exploit tartalmaz egy “message-id” azonosítót, majd megváltoztatja az üzenet tartalmát, és visszaküldi a Facebooknak úgy, hogy az nem veszi észre a változást, így nem tudja a veszélyre sem felhívni a figyelmet. Íme itt van videón, hogy miről is beszélünk.

“Kihasználva a sebezhetőséget, a kiberbűnözők, egy komplett chatszálat változtathatnak meg úgy, hogy arról az áldozat nem is szerez értesülést, és a hackerek olyan automatikus technikákat helyezhetnek a beszélgetésbe, ami kijátssza a biztonsági ellenőrzéseket”, mondta Oded Vanunu, a Check Point sebezhetőséget kutató csapatának feje.

Úgy tudni, hogy a Facebook még a hónap elején értesült a biztonsági résről, és a közösségi oldal azonnal megkezdte a foltozást, majd pedig nemrég közleményt adott ki arról, hogy csakis a Messengert érintette a probléma, és azt is csak az Androidos felhasználóknál. Sőt, azt is állította, hogy a cég anti-spam és antivírus szűrőjének köszönhetően valójában a felhasználók nem voltak veszélyben. Szóval oszoljanak kérem, nincs itt semmi látnivaló. Remélhetőleg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik