Tech

Érdekes ötlet a hátizsák PC

Az MSI egy háton hordott PC-vel kívánja kiszabadítani a drótok közül a virtuális valóságot.

Talán vannak olyanok olvasóink közt, akik egykor a hátukon cipelték a CRT-monitort, és a hónuk alatt a gépházat, hogy eljussanak egy-egy lanpartira, ahol aztán a hálóba kötött gépeken napestig ment a játék. A súlyos terhekkel megpakolt baktatás közben mindig eszébe jutott az embernek, hogy milyen jó lenne, ha valahogy egyszerűbben szállíthatná akár a házat, akár a monitort.

Aztán változtak az idők és a robusztus CRT-monitorokkal már csak önkormányzatoknál, állami kézben lévő egészségügyi intézményekben, és iskolákban lehet találkozni, mindenki más a lapos megjelenítőkre váltott, mégpedig hosszú évekkel ezelőtt. De a számítógépházak nem lettek kisebbek, sőt…éppen ezért továbbra is adott a probléma, hogy ha éppen nem áll rendelkezésre megfelelő szállítóeszköz, akkor miként a legegyszerűbb vinni őket. Az MSI tud megoldást a problémára, igaz, a cég nem a lanpartira mászkáló felhasználókon kíván segíteni, sokkal inkább azt szeretné, hogy a kábelekkel ellátott VR-headsettel ne legyen olyan bonyolult az élet.

msi vr backpack_1

Éppen ezért a cég megalkotta a VR-hátizsákot, ami nem más, mint egy fullos PC, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználó a hátán hordja a számítógépet, ami így mindig ott van, ahol a virtuális valóságot biztosító sisak, és nincs gond a vezetékekkel. A Computex 2016-on bemutatott PC szívét egy Intel Core i7 proci, míg lelkét egy GTX980 videokártya adja, súlya pedig 4,5 kiló, ami olyan, mintha 9 doboz sört cipelnénk a hátunkon, de a kialakításnak köszönhetően egyáltalán nem kényelmetlen. A masina egy HTC Vive-hoz volt kötve a rendezvényen, a virtuális valóságban pedig egy olyan játék futott, melyben vörös energialabdák elől kellett elhajolnia a gépet cipelő játékosnak, ha nem akarta, hogy felrobbanjon az űrhajója.

msi vr backpack_2

A háton hordott PC segítségével a szettet kipróbálók azt tapasztalták, hogy így nem gabalyodnak bele a kábelekbe, ugyanakkor a számítást végző egység akkumulátorának munkabírása eléggé korlátozott, mivel egy órán keresztül képes ellátni feladatát, utána tölteni szükséges. Az MSI nem közölte, hogy a VR hátizsák mikortól, és mennyiért kerülhet forgalomba, és az is kérdéses, hogy kellő népszerűségnek örvendene-e, de talán külső helyszíneken jól jöhetne, mint demonstrációs eszköz, és netán a vidámparkokban is lehetne létjogosultsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik