Tech

Nemsokára a robotok háziállatai leszünk

Amennyiben nem csinálunk az agyunkban digitális szimbiózist, úgy néhány évtized múlva azon kaphatjuk magunkat, hogy egy robotgazda háziállatai vagyunk.

Elon Musk mindamellett, hogy egyértelműen zseni, hiszen a Model S-sel sikerre vitte a Tesla Motors-t, alighanem hajlamos néha azt hinni, hogy egy másik világban él, ahol már régen beszippantotta a Mátrix. Legalábbis ez derül ki azokból a furcsa mondatokból, melyek elhangoztak a szájából a Code Conference 2016-on.

“Mi már most kiborgok vagyunk”, mondta Musk, aki szerint létezik egy digitális énünk, köszönhetően a virtuális térben kifejtett tevékenységeinknek, tehát a közösségi oldalak használatának, a rengeteg emailnek, amit küldünk és fogadunk, illetve minden olyan tevékenységnek, amit online végzünk. Ez még egyébként elfogadható, sőt, az is, hogy szerinte olyan szuperképességekkel rendelkezünk, amiről 20 évvel ezelőtt még az Egyesült Államok elnöke sem álmodhatott. Itt arra gondol, hogy azonnal választ kaphatunk a kérdéseinkre az internet segítségével, videokonferenciákat tarthatunk bárkivel, akár a Föld másik feléről is, és üzeneteink akár emberek millióihoz juthatnak el, szinte azonnal. “Hihetetlen dolgokat hajthatunk végre”, közölte Musk.

Ugyanakkor szerinte komoly lemaradásban vagyunk a robotjainkhoz képest, melyek hamar eluralkodhatnak rajtunk, és nemsokára egyfajta háziállatként kezelhetnek minket, mint mi most a macskáinkat, hacsak nem teszünk valamit. A milliárdos szerint az egyetlen megoldás a “neurális befűzés”, melynek segítségével amolyan szimbiózis jöhetne létre a mesterséges intelligenciával. Musk szerint olyasmiről beszélünk, aminek a fejlesztésén már dolgoznak a Harvardon, tehát milliméteres áramköröket fecskendeznének az emberi szervezetbe, mely az idegsejtekkel együttműködve egy elektronikus interfészt létesítene az emberi agy tevékenységéhez.

Amennyiben ezt nem tesszük meg, és nem válunk szerves kiborggá, a jövő robotjainak háziállataivá leszünk, annyira elmaradunk majd mögöttük intelligenciában. Tiszta szerencse, hogy Elon Musk olyasmikről már nem beszélt, hogy a háziállatosodás a háttérhatalmak műve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik