Tech

Megnézné, mit tud önről a Google?

Talán nem is tudta, de a Google felveszi, amit ön beszél, vagy megjegyzi, merre járt. Szerencsére bármikor törölhető minden.

Ha ön akár csak egyetlen Google-szolgáltatást is használ, legyen az Gmail vagy egy Androidot futtató okostelefon, akkor önnek bizony van Google fiókja. Ez idáig nem túl különleges hír, azt viszont jó tudni, hogy minden ilyen fiókhoz tartozik egy olyan funkció, amelyben a korábbi tevékenységeinkből összegyűjtött adatokat nézhetjük vagy akár hallgathatjuk meg.

Halló! Halló!

Igen, hallgathatjuk: a Google ugyanis néha elraktároz különféle hangokat is, leginkább akkor, ha hangvezérléssel próbáljuk kezelni androidos mobilunkat. Az ilyenkor kimondottakat a rendszer eltárolja, ráadásul megpróbálja értelmezni is, ezért nemcsak meghallgathatjuk, de el is olvashatjuk, mikor mit mondtunk. Ehhez elég ellátogatni a history.google.com/history/audio oldalra (természetesen úgy, hogy belépünk saját fiókunkba), és máris elénk tárul az audiomúltunk.

google-history-02

Sokszor üres fájlok, vagy értelmezhetetlen zaj is itt ragad, ezek általában akkor keletkeznek, ha csak véletlenül nyomjuk meg a hangfelismerés funkciót. Bárhogy is történt, ha már nincs szükségünk a felvételekre, egy kattintással törölhetjük őket. Nyugalom, a Google egyébként szinte minden kanyarban megjegyzi, hogy ezen oldalak tartalmát csak mi érhetjük el.

Hol jártál,báránykám?

Ugyanezen az oldalon azt is megnézhetjük, hogy a Google-lal szinkronizált eszközeink helyadatai szerint merre jártunk mostanában. Ehhez a https://www.google.com/maps/timeline aloldalt kell meglátogatnunk, ahol egy térképen pontok jelölik a meglátogatott helyeket, de kapunk információt arról, hány különböző hely szerepel a telefonunk “múltjában”, hol jártunk leggyakrabban mostanában, és persze lebonthatjuk utazásainkat különféle időszakokra is.

google-history-03

Mindent tudni akarok

Hasonló aloldalakon még további információkat is megtudhatunk saját múltunkról. Ha azt szeretnénk felidézni, milyen témákra kerestünk a neten, a history.google.com/history/ cím lesz a barátunk, az androidos eszközünk információit a history.google.com/history/device lapon gyűjtötték össze, a YouTube-on megnézett videók listáját a history.google.com/history/youtube/watch oldal mutatja meg, a YouTube-os kereséseinket pedig a history.google.com/history/youtube/search lap őrzi meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik