Tech

Ne gyűlölködjön a neten, úgyis gyorsan leszedik

A gigacégek, melyeken milliárdos tömegek mozognak, 24 óra alatt gyomlálnák ki a nemkívánatos tartalmakat.

Korábban is volt már róla szó, hogy a nagyobb netes cégek, mint amilyen például a Facebook és a Google, jobban odafigyelnének a gyűlöletbeszédre, most pedig az említett két óriás, illetve még a Twitter, a Microsoft, és a YouTube (ami tulajdonképpen megint csak Google) az európai rendelkezések értelmében fog eljárni a nemkívánatos tartalmak terén.

Mindez azt jelenti, hogy a legtöbb gyűlölködő tartalmat az észrevételtől számított 24 órán belül eltávolítják, ha szükséges, ami az új magatartási kódexnek megfelelő eljárás, és része a gyűlöletbeszéd, illetve a terrorista propaganda elleni eljárásoknak az egész Európai Unióban. Az új szabályozást tegnap jelentette be az Európai Bizottság, mely arra kötelezi a tech cégeket, hogy támogassák az említett negatív tartalmak elleni küzdelmet.

hate speech

Azt talán nem is kell részletezni, hogy kontinensünkön most, amikor idehaza is komplett kormányprogram épül a bevándorlásra, valóban fokozottan oda kell figyelni, hogy az interneten milyen tartalmak látnak napvilágot, nem is beszélve a brüsszeli és párizsi terrortámadásokról, melyek szintén faji ellentéteket szülnek. A Facebook egy ideje már együttműködik a német kormánnyal, miután annak igazságügyi minisztere kérte, hogy egy milliárdos felhasználó bázissal rendelkező oldal talán jobban is felügyelhetné a xenofób, valamint terroristaéltető tartalmakat. Ennek részeként nem csak a közösségi oldal, hanem a Twitter és a Google is megállapodott a németekkel, hogy 24 órán belül eltakarítják az ilyen jellegű tartalmakat, bejegyzéseket, találatokat.

A Google politikáért és állami kapcsolatokért felelős vezetője, Lie Junius azt mondta minderről, hogy rendelkeznek azokkal az eszközökkel, melyekkel 24 órán belül el tudják tüntetni a kérdéses tartalmakat, nagyon szívesen együttműködnek a Bizottsággal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik