Tech

Videón az ugráló robot-csótány

Rovarszerűen halad előre, hatalmasat ugrik, felkel még az oldaláról is. Csodálatos találmány, bár még nem tudjuk, mire jó.

Az állatvilág minden egyes tagja a természet által jól kitalált, precízre és pontosra fejlesztett “szerkezet”, még akkor is, ha az emberek számára adott esetben undorító, vagy éppen kártékony jószágról beszélünk. Ilyen a csótány is, amit legkevésbé a lakásban szeretnénk látni, de arra még ez az állat is jó, hogy egy pattanó robothoz adjon ihletet.

Az SNU Biorobotics Lab (Dél-Korea) és az UC Berkeley Biomimetic Millisystems Lab közreműködéséből megszületett a robotcsótány, ami nem más, mint egy mindössze 59,4 grammos, méretéhez viszonyítva hatalmasat ugrani képes robot. A fejlesztők szerint a rovarszerű gépállat akár 1,5 méteres magasságba is képes felpattanni, aztán a kitinpáncélra emlékeztető dolog segítségével tompítja az esését, ugyanis képtelen a talpára érkezni, de mindez jól látszik a videón:

Habár a JumpRoACH nagyon jól időzítve hajtja végre az ugrásokat, és ügyesen kel fel oldalra dőlt állapotából, azt nem igazán tudni, hogy konkrétan mire jó, és a filmecske végén azt is látni, hogy olykor leesnek róla az alkatrészek. Ugyanakkor elég komoly számítási és modellezési feladatokat hajtottak végre a kutatók, amit egy hatoldalas dokumentumban részleteznek melynek egyik legérdekesebb részét kiemelnénk, és megmutatnánk.

robotcsotany

A szarkazmust félretéve, egy ilyen robotnak egy csomó különféle területen lehet haszna, például olyan helyek megközelítésére lehet használni, amelyeket egyébként kifejezetten nehéz lenne elérni, az ilyen technológiával felszerelt eszközök keresgélhetnek bombát a szellőzőben, pórul járt turistákat egy instabil sziklákból álló hegyoldalban, és még sorolhatnánk. Mindenesetre semmiképp sem annyiban merül ki a felhasználási lehetőségük, hogy a frászt hozzák ránk a konyhában az igazi bogarak helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik