Tech

Most megnézheti a virtuális valóság álmait

Milyen az, amikor szembejönnek a tudatalattiból felbugyogó (rém)álmok a virtuális valóság közepén? Már erre is van illusztrációnk, megmutatjuk.

Jonathan Sims a most bemutatott X-Men: Apocalypse film vizuális effektjein dolgozott – amikor pedig nem ezen dolgozott vagy éppen nem aludt, akkor a Dreamtime című filmet készítette, amely gyakorlatilag egy 360 fokban körbeforgatható nézetet kombinál a Google enyhén (nem enyhén) hallucinogén vizuális algoritmusával, a DeepDreammel. Jól sejthetjük: ezek kombinációja igencsak emlékeztethet minket egyes álmainkra – már ha emlékszünk azokra. Jöjjön először a videó, aztán mesélünk még róla egy kicsit. Tudják, ez is olyan, amit úgy nézhet, hogy a mobiljával körbeforogva (vagy egy VR szemüveggel) láthatja térben a történéseket, ha pedig böngészőben nézi, az egérrel húzhatja ide-oda a nézetet.

Sims elmondása szerint a DeepDreamet alkotó idegi hálózatok hasonlóan ismerik fel egy kép tartalmát, mint az emberek – ha rengeteg képet látnak kutyákról, házakról vagy arcokról, akkor egy idő után megfelelően fel tudják ezeket, illetve ezek alkotóelemeit ismerni. A DeepDream ezt kihasználva működik – begyűjti és leképezi az idegi hálózatok által elkülönített motívumokat, ha ezt pedig rekurzív módon működtetjük (azaz a leképezett képet újra visszaadagoljuk a DeepDreamnek), a kapott kép egyre inkább kezd a valóságból kitért hallucinogén valaminek tűnni – az emberi hallucinációk mögött lévő folyamatok igen hasonlóan működnek.

A grafikus eredetileg Redditre posztolta készülő projektjének egyik bemutató anyagát, így került össze a szintén DeepDreammel dolgozó Johan Nordberggel, illetve cégével, a Dreamscope-pal. Ez a cég segített megoldani Sims legégetőbb problémáját, amely kifejezetten nagy figyelemre tarthat számot. A DeepDream idegi hálózatait ugyanis általában kisebb méretű képeken szokták trenírozni, azonban amikor jobb minőségű filmről van szó (ezen esetben 2.5k-s felbontásról), akkor jelentős programozói munkára is szükség van ahhoz, hogy az algoritmus nagy képek esetén is jól működjön. Sims szerint ilyenkor a legegyszerűbb dolgokat a legnehezebb megcsinálni, a legfurcsább dolgok már maguktól jönnek. A Dreamtime jelenleg a Google Cardboard rendszerére streamelhető, illetve már le is tölthető Oculus Rift és HTC Vive platformokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik