Tech

117 millió LinkedIn jelszó szivárgott ki – így védekezzen!

Az üzleti világ Facebookja sem sérthetetlen, egy hacker fel is törte szépen, szóval érdemes villámgyrosan jelszót cserélni.

Az egy dolog, hogy mostanában mindenki Facebookon, Twitteren (vagy a menőbbek Tumblr-en) parádéznak, és kiélik a közösségi média iránti összes szenvedélyüket, de még mindig él és virul a LinkedIn is, ahol munkaadók és munkavállalók töltenek fel magukról konzervatív, öltönyös profilképet, végletekig polírozott önéletrajzokat, és persze promotálják egymást mindenféle területen.

Múlt héten viszont nyilvánosságra került egy olyan lista, amelyben egy csomó LinkedIn jelszó szivárgott ki, konkrétan 117 millió darab. Mivel a szolgáltatásnak 433 millió tagja van mostanság, ez azt jelenti, hogy minden negyedik felhasználó jelszava nyilvános, szóval érdemes villámgyorsan jelszót változtatni mindenkinek. Most. Tényleg, mi szóltunk.

Amikor április elején 15 ezer Google jelszó került ki a netre, már összeírtuk, hogyan lehet igazán jóféle jelszavakat generálni, ugyanis nagyon veszélyes olyan karaktersorokat használni, mint “jelszo”, vagy “123456789”. Szóval ha most épp lázasan keresgéli az ötleteket a legújabb LinkedIn jelszavához, most szépen olvassa el ezt a cikket, ahol levezetjük, mik a legfontosabb irányelvek, és hogyan ötölhet ki olyan jelszót, ami egyrészt biztonságos és nehezen visszafejthető, de ön is meg tudja jegyezni viszonylag könnyen.

Egyébként a Microsoft is érdekesen reagált a hírre: bejelentették, hogy biztonságosabbá tették a Microsoft fiókok és az üzleti Azure platformjuk jelszókezelését. Náluk drasztikus és hatékony a megoldás: a rendszerük egész egyszerűen nem lesz hajlandó elfogadni a túl egyszerű jelszavakat. A jelenleg tesztfázisban lévő rendszer úgy néz ki, hogy amikor valaki új jelszót generál, vagy megváltoztatja az előzőt, és beírja, hogy márpedig ő a nagyon bonyolult “123456789” karaktersort szeretné használni, az ablakban megjelenik egy figyelmeztetés, hogy ez bizony nem elfogadható, használjunk valami nehezebben kitalálhatót.

microsoft-jelszo-001

Ajánlott videó

Olvasói sztorik