Tech

A Google rendszere lehagyta a Mac OS-t

Eddig csak az számított természetesnek, ha a Windowshoz képest kicsinylik le a Mac OS elterjedtségét, de most egy olyan rendszer is beelőzött, ami néhány éve még nem is létezett.

Annak idején teljesen természetesnek vettük, hogy a Windows és Mac OS felhasználói vitatkoztak egymással. Egyfajta hitvita volt ez, ahol általában elitistáknak állították be az Apple rendszerét használókat, míg a Windowsra felesküdteket a kék halállal cikizték folyton. Az viszont nagyjából egyértelmű volt, hogy a világon működő számítógépek jóval nagyobb részén futott a Microsoft rendszere, mint ahány Apple-gép működött. Most azonban fordult a kocka, legalábbis az Egyesült Államokban, ahol az IDC statisztikái szerint a Mac operációs rendszerrel működő gépek elé még egy versenyzőnek sikerült beelőzni: a Google Chrome OS-t futtató Chromebookoknak.

Linn Huang, az IDC elemzője így fogalmazott: “A Chrome OS az Egyesült Államokban kiszállítás tekintetében megelőzte a Mac OS-t 2016 első negyedévében.” Ez a számok nyelvén az Apple esetében 1,76 millió eladott Mac gépet jelent, míg a Dell, a HP, és a Lenovo közel kétmillió Chromebookot mondhat magáénak összesen. Mindez annak köszönhető, hogy a Google web-alapú rendszere meglehetősen népszerű az amerikai sulikban, és ez a tény komoly gerincét képezi az eladásoknak, ugyanakkor arról nagyjából senkinek fogalma sincs pontosan, hogy a világ egyéb tájain mennyi megy el. Már csak azért sem, mert az olyan cégek, mint az IDC és a Gartner javarészt csak az USA piacára fókuszálnak.

chromebook

The Verge cikke arra is rámutat, hogy a Google Chromebook sikerei talán elbizonytalaníthatják a Microsoftot is, melynek fontos lenne, hogy a felhasználók ne holmi Google termékeket használjanak, hanem sokkal inkább Windowsos PC-ket (ezen belül leginkább laptopokat). Bár mindemellett az IDC prognózisa szerint szerény fellendülés ezen a téren is várható, tekintve, hogy a felhasználók nekiláttak átállni a Windows 10-re. Gondot okozhat azonban, hogy a Chromebook nagyon jól lett pozicionálva a kedvező áron elérhető laptopok piacán, de a verseny már csak ilyen.

A Google rendszerét leginkább azok választják, akik egy viszonylag “light” felületre vágynak, ahol böngészőt, levelezőt és alapszintű felhasználói szoftvereket futtatnak – ilyen vásárlóból pedig egyre több akad, például a már említett diákok vagy akár az otthoni szórakozásnál (filmnézésnél, zenehallgatásnál) tovább nem merészkedő középkorúak, akiknek nincs szükségük Windowsra ahhoz, hogy mondjuk Photoshopot, videoszerkesztőt, vagy bármilyen egyéb “nehézsúlyú” szoftvert tudjanak használni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik