Tech

Hogy csináljunk ki egy drónt?

Minél olcsóbb, kisebb és gyorsabb lesz egy drón, annál nagyobb esély van arra, hogy eljön a pillanat, amikor ki kell iktatnunk egyet - és az nem a sajátunk lesz. Adott a kérdés: hogyan tudjuk ezt a legelegánsabban megoldani?

Idegesítik az egyre több helyen bizzegő minihelikopterek? Belezümmögnek a magánszférájába? Átrepülnek a kertje fölött? Attól tart, hogy a szomszéd ezen keresztül kukkolja az ön virágágyását? Semmiképp sem állítjuk, hogy a következő módszerek követendőek lennének, inkább fogalmazzunk úgy: mutatunk pár olyan módszert, amivel mások már megpróbálkoztak egy drón kiiktatására.

Lándzsával

Mielőtt rámennénk a fehérkesztyűs megoldásokra, nem tudunk nem rámutatni a Rusborg 2016 orosz középkori fesztiválról elhíresült felvételre, ahol a videokamerával felszerelt drónnal azt művelte egy fesztivállátogató, amit bármilyen jól nevelt kilencedik századi ember tett volna: ledobta egy lándzsával. Ha előre megtervezett promóvideóról van szó, akkor zseniális, hangosan tapsolunk.

Laptoppal

Használjuk ki azt, hogy még 2016-ban is van nyitott Wi-Fi kapcsolat drónokon, úgyhogy a megfelelő appot futtató telefonnal, vagy szoftvert futtató laptoppal képesek lehetünk a környék védtelen drónjait lecsatlakoztatni jogos tulajaikról és átvehetjük felettük a kontrollt – pár másodperc erejéig legalábbis.

Rádiófrekvenciás zavaróval

Mit tegyünk, ha úgy akarjuk lekapni a drónt, hogy nem akarunk véletlenül megsérteni senki mást sem? Jöhetnek az RF-zavarók, a legimpozánsabb például a Blighter nevű AUDS-rendszer, ez megszakítja a RF-kapcsolatot a drón és az operátor között. Ezzel a módszerrel persze csak a “lakossági” drónokat lehet lekapni, a katonai változatok nyilván egyre jobban fel vannak készítve az ilyen jellegű támadásokra is, de amíg csak a lelkes szomszédok kíváncsi szemeit kell kiiktatni, ez is jó lesz.

Lézerrel

A Boeing Új-Mexikóban mutatott be egy olyan lézerágyút (Compact Laser Weapon System névre hallgat), amely körülbelül úgy néz ki, mint egy tripodra szerelt, túlméretezett kamera és képes kellően fájdalmas lyukakat égetni a drónvázba a maga két kilowattjával – körülbelül két másodperc kell ahhoz, hogy az UAV (igen, ez a drón) lángokban álljon. A precíziós célzás lehetséges és ugyan a Boeing nem hajlandó pontos specifikációt adni a hatótávról, a szakértők úgy vélik, hogy ha már távcsővel is képesek vagyunk látni a célpontot, akkor ki is tudjuk iktatni a CLWS-vel. Sőt, ami még jobb, a lézert egy Xbox360-kontrollerrel lehet irányítani.

Lövedékkel

Amerikában nem szokatlan vadászpuskával köszönteni a drónokat, az ellenséges drónok leszedésére pedig a legtöbb oldal a shotgunt javasolja (és csak utána jön a háló, ill. a drónjelek zavarása), a lándzsás videó után pedig sejthetjük is, hogy miért. Meglepő módon azonban nem minden drón képes rosszul viselni a lövedékeket – mellékelt videónkban például a VF Sumo Quad prototípust tesztelték, aminek nem ártott a tűz és a magasból lezuhanás, mint a vadászpuskás találat sem, igaz, nem 100%-os telitalálatról beszélünk.

Sassal

A holland rendőrség különlegesen képzett sasokat részesít tréningben, amely után az állatok képesek lekapni a drónokat az égből. Ennél technikásabb és stílszerűbb leszedést egyáltalán nem is tudunk javasolni, talán csak azt, hogy legyenek kedves olvasóink is sasok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik