Tech

Virtuális valósággal erősít az idei foci-EB

A  virtuális valóság már a stadionokba is beszivárog, a focidrukkerek őszinte örömére.

A foci-EB már itt van a nyakunkon, hiszen jövő hónap 10-én lesz az első kezdőrúgás, hogy utána a focidrukkerek napokig ne tudjanak mást nézni, másról beszélni és másra gondolni. A Nokia technológiájával, ami a Bajnokok Ligájának középdöntőjében is bizonyított, még élvezetesebb lehet a kontinensviadal, hiszen azt a virtuális valóságba költözteti.

Azt már mindenki megszokta, hogy a tévéken a lelátónál jobb élményeket kaphat, hiszen közelről láthatja a gólokat, cseleket vagy a büntetőt rúgó játékos arckifejezését. Az viszont még ennél is menőbb, ha ezt a két élményt, tehát a lelátós “mintha ott lennék” hangulatot és a tiszta, közeli felvételeket valaki egyszerre élheti át egy 360 fokos képet adó közvetítésben.

A Nokia által gyártott OZO kamerák 360 fokos videókat rögzítenek nyolc lencsével, és nyolc mikrofonnal, így az sem csoda, hogy darabjuk 42 000 font, és a gyártó szerint olyan virtuális valóságot biztosítanak a nézőknek, amilyet korábban még ilyen sporteseményen nem láthattak. Sőt, ezek a kamerák nemcsak a gyepet bámulják majd, hanem ott lesznek az öltözőkben is, és ami külön jó, hogy míg korábban előre rögzített felvételeket lehetett nézni, most élő közvetítést is tudnak majd.

virtual reality_3

Apróság, de mégis fontos lehet, hogy a Bajnokok Ligájának döntőjén is ott lesznek a kamerák, amikor a Real Madrid és az Atletico Madrid csap majd össze. Bernard Ross, az UEFA TV vezetője szerint az OZO kamerákkal nem titkolt céljuk, hogy egy nap a nézők teljes virtuális valóságban nézhessék végig a mérkőzéseket. Azt fogják majd tapasztalni, hogy olyan, mintha ők maguk is ott lennének a stadionban.

A Nokia egyébként a Disney-vel is üzletelgetett, hogy az OZO kamerák Hollywoodban teljesíthessenek szolgálatot, és ennek eredményeként már velük rögzítették az új Dzsungel könyve-feldolgozás promóciós videóit, illetve egy ilyen kamera ott volt a film Los Angelesben tartott premierjén. A gyártó szerint az igazi élményhez nem fog ártani egy jó Oculus Rift vagy egy PlayStation VR, ami azért még messze nem alapértelmezett eszköz a háztartásokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik