Tech

A Facebook már a Bibliát is legyőzte

Egy amerikai felmérés szerint tulajdonképpen új vallás lett a közösségi oldalból. Mindennapi Coelho bölcsességünket add meg nekünk ma.

Érdekes statisztikák érkeztek a Facebook aktuális állásáról: bár a Gallup, az AISMedia és a MediaWatch számai főként az Egyesült Államokra fókuszálnak, azért sok minden jól látható belőlük. Például az, hogy sokak szerint az isten neve Mark Zuckerberg.

Az amerikai lakosok 37 százaléka például azt állítja, legalább heti rendszerességgel beleolvas a Bibliába. És ugyanilyen gyakran vajon hányan néznek be Facebookra? Jóval többen, az amerikaiak 56 százaléka. Egyébként azt az okosságot is megtudhatjuk, hogy az amerikai Facebookozók negyede a vécén ülve is pörgeti a hírfolyamot. Ez mondjuk még nem is olyan vészes, mert egy korábbi felmérés szerint az amerikaiak háromnegyede magával viszi a telefont is a porcelánra, már csak az a kérdés, mit csinálnak vele a nagy koncentráció közben. Éjszaka sincs menekvés: az amerikaiak tizede mindig, amikor felébred álmából éjszaka, gyorsan ránéz Facebookra, vagy valamilyen más közösségi szolgáltatásra.

facebook-beteg

Egy másik szempont is érdekes lehet arról, mennyire fontos az istenadta népnek a Facebook. Azt Mark Zuckerberg közölte nemrég, hogy egy átlagos felhasználó napi 40 percet tölt a közösségi oldalon, viszont ez nagyjából ugyanannyi idő, mint amennyit a napi higiéniával (mosdással, fésülködéssel, öltözködéssel) töltünk, így tehát a Facebook pontosan olyan fontos, mint saját magunk.

Az ilyen kutatások fényében nem csoda, hogy egyre több olyan szervezet létezik, amely a “közösségi betegség” gyógyításával, az ezzel kapcsolatos tanácsadással foglalkozik. Olyankor beszélünk ilyesmiről, ha valakinek már a normálisnál fontosabb az, mi történik Facebookon – nem élőben keres visszaigazolásokat, hanem lájkokból és kommentekből méri le, mennyire fontos ő maga, vagy a véleménye, és nem tud elszakadni ismeretlen ismerőseitől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik