Tech

Ezeket az információkat kellene mindenkinek azonnal törölnie a Facebookról

24.hu
24.hu

2016. 05. 14. 11:23

Sokat tudnak a felhasználóikról a közösségi portálok, különösen a legnagyobb, a Facebook. Ez hatalmas kockázatot jelenthet, mert ha egyszer valaki ártó szándékkal akarná felhasználni a személyes információkat, komoly károkat tudna okozni bárkinek. Betonbiztos védelem nincs, csak ha az ember teljesen eltünteti magát a portálról, de van néhány dolog, amiknek a nyilvános megosztását jobb megfontolni.

Az érdeklődési kör

Igen, a Facebook azon alapszik, hogy mindenki megmutassa, mik azok a dolgok, amiket kedvel, amiket vonzónak tart. Nem titok, hogy a portál minden egyes felhasználójáról tudja, mi érdekelheti, így célzott hirdetésekkel bombázhatja őket, a lájkjaik alapján pedig újabb és újabb oldalakat ajánl, amik érdekelhetik őket. De valóban azt szeretnénk, hogy mások pontosan tudják rólunk, hogy mit szeretünk és mit nem? Ha nem, akkor töröljük az oldalkedveléseinket.

A születésnap

Az egyik legjellemzőbb dolog a Facebookon: minden nap van valaki, akit illene felköszönteni, hogy aztán a saját születésnapunkon majd mi is több száz jókívánságot köszönhessünk meg. De gondoljunk bele, a születési dátum az egyik legalapvetőbb információ az emberről: kell ha orvoshoz megyünk, vagy ha bankszámlát nyitunk. Biztosan jó, ha ezt az információt mindenki tudja rólunk?

A lakcím

Ha az utcán kérne meg minket egy vadidegen, hogy mondjuk meg neki hol lakunk, valószínűleg elhajtanánk. A Facebookon mégis hajlamosak vagyunk elárulni boldog-boldogtalannak, akár a profilunkon, akár a bizonyos események szervezésekor. Ha valakinek muszáj megadnunk a címünket, jobb ha nem nyilvánosan tesszük, hanem privát üzenetben.

Volt munkahelyek és iskolák

Az egyik legjobb dolog a Facebookon volt osztálytársakkal, kollégákkal összefutni: sokan éppen emiatt regisztrálnak. Csakhogy a dolog másik oldala, hogy bennünket is könnyen megtalálnak, olyanok is, akikkel nagyon nem szeretnénk kapcsolatba kerülni. Ha az oktatásban és a munkaerőpiacon töltött éveink minden állomását bejegyeztük a profilunkon, a keresők sokkal könnyebben megtalálnak minket, gyakrabban dob fel bennünket rendszer másoknak lehetséges ismerősként. Ha ezt nem szeretnénk, jobb ha úgy állítjuk be ezeket az adatokat, hogy ne láthassa bárki a Facebookon.

Régi, kínos epizódok

A Facebook nem új találmány, sokan nagyon régóta használják. Az ember azonban változik, és lehet, hogy amit pár évvel ezelőtt még viccesnek talált, már szégyelli. Jó időnként végigmenni a profilunkon, és törölni róla mindent, amit ma már nem tartunk vállalhatónak.

(The Independent)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.