Tech

Egy elütésen bukott meg a milliárdos bankrablás

Hackereknek már majdnem sikerült kitrükközniük egy rekord összegű lopást, csak épp nem tudtak helyesen írni, ezen buktak le.

A The Guardian információi szerint a Bangladesh-i Központi Bank néhány alkalmazottjának belépési adatait és jogosultságait lovasították meg hackerek, hogy aztán belsős dolgozónak álcázva magukat betörjenek a pénzintézet rendszerébe. Ezután nekiálltak egy amerikai bank rendszerén át jelentős összegeket utalni különféle non-profit szervezeteknek, amelyek mögött természetesen ők maguk bújtak meg. Hogy ne legyen gyanús az egyszer nagy összegű pénzmozgás, külön csomagokban intézték az ügyet, és ez egy ideig valóban nem is tűnt fel az utalásokat ellenőrző munkatársaknak.

Aztán egyszer csak egyikük rácsodálkozott egy elírásra. Egy Sri-Lankára bejegyzett szervezet, a Shalika Alapítvány nevében a Foundation szót Fandation formában írták be a trükközők, és amikor az amerikai bank munkatársa ezt meglátta, lefuttatott néhány ellenőrzést, az ázsiai bank pedig azt igazolta vissza, hogy az utalók személye hamis, és Sri-Lankán sincs ilyen nevű szervezet.

Eddigre azonban már egy csomó utalás teljesült, a szakértők szerint nagyjából 870 millió dollárnak megfelelő összeg került ismeretlen helyekre – ezek után most több ország hatóságai nyomoznak.

A hasonló kibertámadások egyre gyakoribbnak számítanak a bankszektorban, és jól láthatóan most is csak a szerencse, illetve egy jó szemű ellenőr akadályozta meg, hogy még több pénz szálljon el a szélben. A biztonsági szakemberek szerint persze fontos a megfelelő rendszerszintű védelem, de sokan rámutatnak az emberi hibafaktor jelentősségére. Ebben az esetben is a banki alkalmazottaktól ellopott jelszavak és adatok jelentették az utat a pénzintézet belső rendszeréhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik