Tech

Ilyen könnyen lehet ön is csúcs-hangmérnök

Szeretné a lehető legtöbbet kihozni a hallásából, hogy értse a zene technikai oldalát is? Rutint ugyan nem tudunk adni, de van tippünk egy remek oktatóanyagra.

Akár hangszeres tudást akarunk magunkra szedni, akár hangmérnökit, mindenképpen szükségünk lesz a lehető legkifinomultabb és a legértőbb hallásra. Akár szolfézsról, akkordokról, tempókról és riffekről van szó, akár sound engineeringről, kompresszorokról, EQ-zásról és arról, hogy hogyan szóljon zenénk a lehető legjobban, tudásunk úgy ültethető át a legjobban a gyakorlatba, ha nem csak az elméletet értjük, hanem gyakorlatban is halljuk és kihalljuk mindazt, amivel foglalkozunk. Mindezek mellett zenészként mások zenéiből is kifejezetten tudunk tanulni – jobb esetben elsajátítandó, kipróbálandó trükköket és megoldásokat, rosszabb esetben pedig szembejöhet mindaz, amit soha nem szabad megismételnünk, semmilyen körülmény között.

Egészen eddig nem nagyon jöttek szembe olyan oktatóanyagok, amik a hangmérnökség gyakorlati oldalát tárták volna fel a kezdők előtt: természetesen YouTube-on rengeteg hallható anyagot találhatunk arról, hogy miként kell jobban kikeverni egy számot, a Courserán igen izmos oktatóanyagok találhatóak audiotémában, sőt, akit például kifejezetten érdekel a hangelmélet és az, hogy egy szintetizátorban hogyan születik egy hang, a Syntorialben a világ legjobb tanárát találja meg – a kurzus végén kapunk egy szintetizátort meg egy hangzást, és csak a halllásunkat használva ki kell tekergetnünk a pár tucat kapcsoló és tekerentyű között eligazodva ugyanazt a hangjelleget. Előre szólunk: teljesíthető feladat, ha eléggé sokat gyakoroljuk.

Hasonló logikára épül az iZotope új oktatóanyaga, a Pro Audio Essentials (PAE). A cég producer- és zenészkörökben jó hírnek örvend különböző szoftvercsomagjai miatt (masteringvonalon az Ozone számít profi megoldásnak, hangrestaurátorok a RX szoftvercsomagot imádják, akik a gitárerősítőket és torzítókat imádják, a Trash csomagra esküsznek, glitchzenészek a BreakTweakerrel és a Stutter Edittel szabdalják szét hangmintáikat, listánk pedig korántsem teljes), amelyekhez igen jó minőségű oktatóanyagokat is mellékelnek. A böngészőből is elérhető PAE azonban több szempontból is irigylésreméltó: könnyen megérthető, könnyen kipróbálható, jól adja át az információt a kezdőknek, a böngészőből való közvetlen ingyenes elérés pedig egyre több embert bátoríthat arra, hogy mélyebb tudást szerezzen hangmérnöki ismeretekből, vagy legalábbis elkezdjen jobban érdeklődni iránta. A csak angol nyelven elérhető oktatóanyagok négy részből állnak: a YouTube-alapú leckék mellett az Explore menüpontban illusztrálva hallhatjuk a leckék témáját: a Practiceben gyakorolhatjuk ezeket, a Challenge pontban pedig le is tesztelhetjük azt, hogy mennyire értettük meg az anyagot.

A tematika végigvonul az alapokon: a frekvenciasávoktól, az EQ és a hangjelleg kapcsolatától az amplitúdón és decibeleken keresztül eljuthatunk oda, hogy az EQ melyik pontjának milyen hangszerek felelnek meg a hallható frekvenciatartományban; ezt követően megtudhatjuk azt, hogy miért jó a kompresszió, mikor és miért használjuk, valamint ennek különböző paramétereit állítva hogyan tudjuk a lehető legütőképesebb hangzást biztosítani magunknak, majd a végén pár elméleti leckével zárunk a digitális audio alapjairól és azt is megtudhatjuk, hogy mi a hiba az MP3-akkal istenigazából. Próbálja ki, a rovat zenével foglalkozó munkatársai szerint ennél jobb már nem jöhet a héten!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik