Tech

Drónokat térít el egy fiatal magyar hacker

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 05. 05. 08:00

Az egyetemista más etikus hackerek mellett élőben is bemutatja, hogyan lehet átvenni a drónok irányítását.

Jövő héten rendezik meg az idei Ethical Hacking konferenciát Budapesten – az eseményen olyanok vesznek részt, akik folyamatosan küzdenek a különféle rendszerek és szolgáltatások biztonsági rendszereivel, és azon dolgoznak, hogy valamilyen kiskaput, sérülékenységet találjanak ezeken. Viszont a rendezvényen persze nem azok a hackerek jelennek meg, akik a tevékenységükkel lopni, zsarolni vagy visszaélni szeretnének, épp ellenkezőleg: az etikus hackerek feladata pont az, hogy ők fedezzék fel előbb a biztonsági réseket, és ezzel segítsenek azokat befoltozni, mielőtt egy valóban rosszat akaró “kollégájuk” találja meg a lehetőséget és visszaél vele.

Az eseményt egy tehetségkutató is megelőzte, hiszen egyre többször kerülnek ki kifejezetten ügyes hackerek a fiatalabb generációból. A győztes a Trentói Egyetemen tanuló Szabó Márk, aki a május 12-ei eseményen egy drónt fog térdre kényszeríteni, pontosabban hekkelése révén átveszi az irányítását. A biztonság és adatvédelem szakos hallgató házi feladatként kapta, hogy vizsgáljon drónkódot, ekkor fedezte fel, hogy a WiFi-alapú irányítást alkalmazó eszközök esetében a biztonság sokadrangú kérdés volt a fejlesztés során.

A wifin keresztül irányítható drónok általában nyílt hálózaton kommunikálnak, s többnyire nélkülöznek mindenféle titkosítást vagy jelszavas azonosítást. Márk előadásában néhány netről is letölthető program segítségével tör majd be a már lebegő drónba, majd root jogosultságot szerez a fedélzeti számítógépén, s végül a tulajdonos nevében küld irányítási parancsokat.

A további előadások és programok között lesz olyan is, amikor egy pendrive-on található rosszindulatú kód visszafejtését mutatják be, vagy azt járják körbe, mik a legnagyobb veszélyek egy cég biztonságára (és igen, kifejezetten sokszor maguk az alkalmazottak). Az Ethical Hacking konferenciát május 12-én rendezik meg a Lurdy Moziban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.