Tech

Halálra ijesztett mindenkit a repülőn elérhető Wi-Fi

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 05. 03. 11:00

Egy szerencsétlenül megválasztott név elég volt ahhoz, hogy a gépen tartózkodókat elbizonytalanítsa, és terrortámadástól tartsanak.

Sajnos a terrorizmus egyre inkább beszivárog a békés hétköznapokba, így nem csoda, hogy a Qantas légitársaság QF481 jelű járata kétórás késéssel szállt fel amiatt, mert valaki egy olyan Wi-Fi csatlakozási pontot fedezett fel, mely a “Mobile Detonation Device” nevet viselte, ami magyarul azt jelenti, hogy “Mobil Robbantási Eszköz”. Az utas az észlelését természetesen jelentette a személyzetnek, és kezdetét vette a procedúra, ami a kétórás késéshez vezetett.

Nem lehetett tudni ugyanis, hogy kinél és hol van az eszköz, illetve arra kapcsolódik-e másik, amivel esetleg a robbantást meg lehet oldani. A John Vidler nevű utas szerint a kapitány rövid idő elteltével közölte az utasokkal, hogy olyan eszköz van a repülőn, aminek a neve fenyegetést jelent, és addig nem száll fel a gép, míg ezt az eszközt valaki oda nem viszi neki. Ezt követően eltelt 30 perc, de senki nem jelentkezett, és mivel a jel nagyon gyenge volt, végül arra jutottak, hogy a terminálnál lehet a hotspot.

quantas

A 18:50-re tervezett felszállásra 20:55-kor került sor, miután a biztonságiak átvizsgálták a gépet, és nem találtak semmit, ami aggodalomra adna okot. Ennek ellenére néhány utas úgy döntött, nem kíván a járattal repülni, ezért leszálltak a gépről, a többieknek pedig meg kellett várniuk, hogy a magukat megmakacsolók csomagjait kivegyék a raktérből. Azt lehet tehát mondani, hogy egy hülyén megválasztott név egy halom ember idejét rabolta, és többeknek húzta keresztül utazási terveit, de sajnos jelenleg ilyen időket élünk, amikor az emberek a terrorizmus miatt elbizonytalanodnak, és érthető, hogy a kapitány is előrelátóan kíván eljárni.

A WiFi hotspotok és az otthoni routerek elnevezése persze tényleg sok viccelődésre ad lehetőséget, csomó példát látni arra, hogy a társasház routerei közül az egyiket mondjuk “NE_LOPD_A_NETEMET_BELA” néven futtatják, míg a másik a “MONNYON_LE” névre hallgat, de mint minden egyéb területen, a viccelődésnek itt is van határa.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.