Tech

Világrekordot döntött Marty McFly légdeszkája

Zapata Racing. Jól nevezzük meg a csapat nevét, ugyanis ők azok, akik legyártották sokunk gyerekkori álmát: a tényleg repülő, tényleg igazi tényleg légdeszkát. Ami most világrekordot is döntött.

A történet médiafogyasztók által is érdekes része ez év április 9-én törte meg a felületi feszültséget: a Zapata Racing ekkor töltötte fel YouTube-ra első videóját, amelyből kiderül, hogy a légdeszka nemcsak menő, de első, utazásbiztonságban eléggé bővelkedő négyperces tesztkörét 55 kilométerperórás átlagsebességgel suhanta végig. A kommentek természetesen videotrükkökért, greenboxért és gyíkemberekért kiáltoznak, de 2016-ban ugyanezt egy csecsemős videónál is ugyanúgy megláthatjuk, aggodalomra tehát semmi ok. (A Flyboard évekkel ezelőtt még nagyon máshogy nézett ki, más meghajtással ment és másra is volt képes, lejjebb görgetve ezt is megmutatjuk.)

A fenti videóban látható Flyboard Air névre hallgató deszka múlt szombaton került be a Guinness Rekordok Könyvébe, mint az a közlekedési eszköz, amellyel a leghosszabb légdeszkás utat tették meg eddig – ha ez nem bizonyítja a kétkedőknek, hogy a Flyboard létező termék, akkor semmi. Az említett táv 2252 méter hosszú volt, a repülési magasság 50 méter – bár a feltaláló Franky Zapata szerint 10 ezer láb, azaz mintegy 3 kilométer magasban is képes még stílszerűen elsuhanni a csomagszállító drónok között. A legnagyobb elérhető repülési sebesség 150 km/h, a repülési idő viszont csak 10 perc.

Mondanunk sem kell, Franky Zapata egyelőre csak alacsonyan repül és általában vízfelületek felett szereti tesztelni készülékét – ez nem is csoda, ha belegondolunk abba, hogy a kezdetek kezdetén a Flyboard eredetileg vízmeghajtásos volt, pontosan annyira, mint a fenti videóban látható. Ha nem mondtuk volna még: a jövő már itt van. Vagy itt volt. Öt perce, legalább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik