Tech

Ha ma csak egy appot telepítesz a mobilodra, ez legyen az

Van, aki felismerte, hogy a taxis generációváltás nem az utcán dől el, hanem ott, ahol az emberek valóban érzékelik a változást: a mobiltelefonokon. A Főtaxi itt is magasabb sebességfokozatba kapcsolt.

A taxis piacon tapasztalható “legújabb kori” átrendeződésnek van több oka is, de az egyik legfontosabb épp a mobilalkalmazás által nyújtott kényelem. Bár még mindig sokan az évtizedeken keresztül használt telefonos, diszpécseres módszert ismerik, de egyre többen intézik már az életük szinte minden elemét okostelefonon, így a taxirendelést is ugyanarról a felületről szeretnék megoldani, ahol leveleznek, facebookoznak, fotóznak, vagy játszanak egész nap.

A Főtaxinak ugyan már korábban is volt taxis alkalmazása, ám most egy teljesen megújult app került fel a Google Play Store és az Apple App Store kínálatába. Az alkalmazás már első látásra letisztult és jól kezelhető: a navigáció alapja szerencsére nem valamilyen saját fejlesztésű térkép, hanem szemre a Google térképét használja, ami kompatibilitás terén mindenképpen a legjobb választás.

Pontosan ezért az app egyik előnye az is, hogy a várható útvonalat a valós, aktuális forgalmi viszonyok szerint tervezi meg, ami az idő és a költségek szempontjából sem utolsó szempont. De nem csak ez sikerült jól az új appban. Egyrészt kifejezetten egyszerű a regisztráció, amelynek során bankkártyákat is felvihetünk a rendszerbe az automatikus fizetés elősegítésére. Tesztünk szerint az OTP Simple rendszere validálja a kártyákat egy 11 forintos “teszt-fizetés” alkalmazásával – az összeget, természetesen visszautalják -, ami egy percen belül lezajlik, innentől akár teljesen kikerülhetjük a készpénzes, vagy a kocsiban POS terminálon történő kártyás fizetési megoldásokat.

Taxirendeléskor a már működő versenytárshoz hasonlóan látszanak az érkező autó, a sofőr fényképe, és az is, mikorra várható. Érkezés előtt három perccel, valamint az érkezéskor egyaránt jelzést küld az app, hogy ne várjunk feleslegesen az út szélén. Az előre tervezéshez nagy segítséget nyújt a menetdíj-kalkulátor, amely az aktuálisan legjobbnak talált útvonal alapján becsüli meg, mennyit kell majd az utazás végén fizetni. Szintén hasznos a repülőtéri előzetes voucher igénylésére szolgáló menüpont, de a kényelmi lehetőségek között megtaláljuk a kedvenc címek elmentését, valamint a korábbi rendelések áttekintését is.

Apropó, rendelések: a versenytársak egyszerű “megmondom, hol vagyok, gombot nyomok, és kész” rendszere mellett itt arra is módunk nyílik, hogy részletes feltételek alapján kérjünk autót. Az összetett rendelés menüpontban megadhatjuk, milyen taxira van szükségünk (sima, kombi vagy egyterű), legyen-e légkondis, előhűtött az autó, szállítunk-e kisebb, vagy nagyobb testű állatot, milyen módszerrel fizetünk, és mostanra, vagy egy másik dátumra – előrendelés – kérjük-e az érkezést. Arra is kitérhetünk, milyen idegen nyelven beszéljen a taxis (jelenleg angol, német és orosz opció választható), és megjegyzésben is leírhatjuk speciális igényeinket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik