Tech

1,2 millió gyönyörű ember adatait árulják hackerek

Kétharmad budapestnyi ember összes személyes adatát lopták el, és adták alvilági körök kezébe a hackerek.

Nem győzzük elégszer mondani, hogy a kibertér semmiben sem különbözik egy tömött piactól, ahol az emberek kézitáskákban, zsebben hordott pénztárcákkal mászkálnak, míg a zsebtolvajok azon szorgoskodnak, hogy ezekből minél nagyobb számban tudjanak eltulajdonítani. Az interneten számtalan hacker várja, hogy a biztonsági réseken keresztül kizsebelhesse a felhasználókat, a legkomolyabb személyes adatokat is megszerezve.

Ezúttal a BeautifulPeople.com, egy igazán exkluzív online társkereső virtuális ajtaját nyomták be a hackerek, de az eset még decemberben történt, ám igen sokakat érintett. 1,2 millió felhasználó adatai kerültek veszélybe, ugyanis a rossz szándékú emberkék nem átallották a megszerzett adatokat eladni és ebben olyasmik voltak, mint az érintettek szexuális preferenciája, kapcsolati státusza, bevétele, és címe. Ezek azért mind-mind olyan adatok, amiket egyikünk sem látna szívesen illetéktelen kezekben.

beautifulpeople

Amikor megtörtént az eset, Chris Vickery, biztonsági szakértő azt nyilatkozta a Forbes-nak, hogy a károsult cég szerint csak a tesztszervereket sikerült feltörni, ám nem sokkal később kiderült, hogy ez nem egészen így van, hiszen az oldal regisztrált tagjainak (akik csak meghívással kerülhetnek be a rendszerbe) adatai szivárogtak ki. Nem sokkal később kiderült, hogy igen nagy mennyiségű személyes adat kering alvilági körökben, ami egy ilyen elit társkereső oldal kapcsán akár még komoly zsarolásoknak is az alapját képezheti.

Troy Hunt, ausztrál biztonsági szakértő szerint egészen pontosan olyan adatok kerültek illetéktelen kezekbe az előbb soroltakon kívül, mint a végzettség, a születési dátum, alkoholfogyasztási szokások, e-mail cím, nem, geográfiai elhelyezkedés, ingatlantulajdonlási adatok, IP-cím, beosztás, név, jelszó, személyes leírás, érdeklődés, fizikai jellemzők, dohányzási szokások, illetve preferált webhelyek. Nem is beszélve arról a 15 millió küldött üzenetről, amit szintén kiloptak a hackerek. Hab a tortán, hogy az eltulajdonított adatok közt 170 olyan felhasználó volt, aki regisztrációkor *.gov végződésű e-mail címet adott meg, amit az államigazgatásban szokás használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik