Tech

Így készül az interneten egy párhuzamos univerzum

A _9MOTHER9HORSE9EYES9 nevű Reddit felhasználó semmi mást nem tett regisztráció után, csak elkezdte kielemezni a különböző posztokhoz kötődő beszélgetésekben a háttértörténelmi információkat – kielemzés után pedig újraírni. Így kezdett el kialakulni egy olyan, aggasztó háttértényekkel terhelt narratíva, amelyről nem lehet teljes pontossággal megállapítani, hogy csak a különös redditező él ebben a saját feje közepén… vagy mind ott élünk. Igaz, sokszor esik szó LSD-ről és olyan növeszthető, hét fázisú fejlődést mutató teleportokról, amelyek (amúgy) félbevágják az embereket és olyan világba vezetnek, ahol lassabban telik az idő – ennek tudatában mindenki döntse el, miben hinne szívesebben, mindenesetre vázoljuk, mit ollózott össze a fiatalember mások hozzászólásait összefűzve.

David Cronenberg 1999-es klasszikusában, az eXistenZben így néz ki egy húsinterfész.
David Cronenberg 1999-es klasszikusában, az eXistenZben így néz ki egy húsinterfész.

Ezen alternatív univerzumból egyébként gond nélkül születhetne egy sorozat, már ha a világ cenzorai átengednék a rostán az olyan megjegyzéseket, amelyek szerint a Szovjetunió gyakorlatilag LSD-ben áztatta az ukrán vidékek általuk csak “tenyészpopulációnak” nevezett nagy részét – a hallucinogének olyan mértékben átépítették a helyi népesség elméjét, hogy a szovjetek által “integrációs fázisnak” nevezett állapotban ún. húsinterfészeket hoztak létre, ezeket azonban nem sikerült az élő gazdatestekből kinyerni. Egy másik, Prince haláláról szóló posztban még azon is elgondolkodik a szerző, hogy Báthory Erzsébet vérfétise is azt magyarázza, hogy a grófnő igazából egy húsinterfészt akart létrehozni.

Ha az összeesküvés-elméleteket félretesszük, érdemes reménykedni abban, hogy a Valve alkalmazottjai lementek a föld alá a viral marketinggel és így akarják megszellőztetni a Half-Life 3 háttértörténetét (mert reménykedni mindig szabad).

Érdemes azonban egy pillanatra visszatekinteni tizenhat évvel ezelőttre: 2000 második felében jelent meg ugyanis az internet számos fórumán egy magát csak John Titornak nevező férfi, aki azt állította: 2036-ból küldték vissza katonaként egy misszióra: 1975-be kellett visszautaznia, hogy megszerezze az IBM 5100-es számítógépét, amely kulcsfontosságú ahhoz, hogy egy jövőbeli vírust inaktiválni lehessen. John Titor olyannyira beleállt a történetbe, hogy négy hónapon át folyamatosan válaszolta meg a neki címzett kérdéseket és okosan minden egyes válaszát azzal kezdte, hogy ő egy olyan alternatív idősíkból érkezik, amely 1-2 százalékban különbözik a miénktől, úgyhogy ha valami nem jön be jóslatai között, az egyszerűen ezért van. A témájától függetlenül remek happening 2001 áprilisára széthullott azonban: a válaszok elkezdtek nagyon nem konzisztensek lenni, az erő is kifogyott Titorból, úgyhogy válaszai ki-, majd elmaradoztak.

Ha ön szerint túl szkeptikusak vagyunk és miért ne lehetnének időutazó amerikai katonák, akik még azzal sem okoznak paradoxont, hogy az internetre borítják tudásanyagukat: Titor egy olyan jövőből származik, ahol 2015-ben kitört a harmadik világháború, Amerika és Oroszország között, mindez pedig hárommilliárd áldozatot követelt, a számítógépek bekapnak egy Y2K-bughoz hasonló problémát, csak azt nem sikerül megoldani. Természetesen ez az 1-2% közé tartozhat csupán, az azonban biztos, hogy ahogyan fanfiction fórumokban törhetetlen mennyiségű anyag születik, úgy az internet is továbbszülheti a buborékként jelentkező és abban is létező alternatív valóságok tömkelegét. Ha ez túl költőien, hangzik, nézzünk meg öt véletlenszerűen kiválasztott videóblogot. Érthető? Naná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik