Tech

Ki hal meg a Trónok Harcában? Ezt jósolja a gép

Diákok egy csoportja úgy döntött, irányított gépi jóst készítenek, amely megmondja, ki meddig bírja élve a sorozatban.

Alig több mint tíz hónapunk volt spekulálni azon, hogy mi történik majd a sorozat hatodik évadában és melyik kedvenc karakterünk végzi nyárson, saslikként, felcsergyakornoki elrettentésként, nyílpárnaként, halálos instant nemibetegség áldozataként, esetleg rommá pépesítve. A Technical University of Munich diákjaiból egy JavaScript-órán pukkant ki az ötlet: mi lenne, ha mesterséges intelligenciát, pontosabban gépitanulás-rutinokat engednének rá a sorozat könyveken kívüli második fő információforrására, az A Wiki of Ice and Fire-re?

Fotó: IMDb
Fotó: IMDb

A Song of Ice and Data nevet kapott gépitanuló-rendszer 24 ponton vizsgálja meg az adott karaktereket (a könyvekben 2028 néven nevezett karakter van, akinek az adatait be kellett gyűjteni): többek között azt, hogy milyen idősek, melyik házhoz tartoznak, megházasodtak-e már, mennyire kedveltek (ezt az tükrözi, hogy hány wikioldal hivatkozik rájuk), majd összehasonlítja ezen tulajdonságokat a már elhalálozott karakterekével: ez alapján becsli meg, hogy mekkora esélye van egy adott karakter korai elhalálozásának. (Az is kiderült, hogy a férfiak 43%-a az ötödik könyv végére halottak, a nők 79%-a viszont igencsak életben marad.)

Azt tudta például, hogy a tévésorozat minden epizódjában átlagosan 33,8 nevesített karakter jelenik meg és minden egyes epizódban 3,88 új karaktert mutatnak be? Alább amúgy SPOILERVESZÉLY érkezik!

A site értékelése szerint Bran Stark tovább fog élni, mint Theon Greyjoy – és mindketten eléggé biztonságban vannak ahhoz képest, hogy Tommen királynak 97% esélye van az évadközbeni tragédiára. A projektet kísérő Twitter-folyamból az is kiderült, hogy hiába Daenerys Targaryen a sorozat negyedik legkedveltebb karaktere, mégis 95% esélye van a halálra. Jon Snow esélyeit már ki sem merjük írni, inkább kattintsa le az oldalt és szembesüljön a becslésekkel ott. (Szerintünk amúgy MINDENKI el fog hullani a könyvek vagy a sorozat végén, de ezt már csak a túlzófokra emelt entrópia mondatja velünk.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik