Tech

Számítógép, ami elfér a tenyeredben: Shuttle XPC Nano NC01U teszt

Mi van az asztali PC és a laptop között kiépítés terén, valamint a laptop és az olcsó tablet között ár szempontjából? Például egy ilyen mini számítógép, ami sok helyen lehet kiváló megoldás.

Egy évtizede még nagyjából egyértelmű volt, hogy a munkahelyeken asztali PC-k domborodtak, hisz az alkalmazottak ott krampácsoltak reggeltől estig, nem mentek sehová, a laptopok meg úgyis jóval drágábbak voltak. Manapság pedig mindenki valamilyen notebookkal rohangál, mert árban már az asztali gépek szintjére süllyedtek, és lehet őket cipelni bárhová az új, helyfüggetlen munkakörnyezetben.

Van azonban egy olyan szegmens, akinek még mindig nem az igazi egyik megoldás sem. Adatrögzítő cégek, olyan nagyvállalatok, ahol sok dolgozót kell ellátni olcsó, de alapfunkciókra jól használható gépekkel, valamint olyan startupok, ahol irtózatosan fontos a költséghatékonyság mind a vételár, mind pedig a működtetés tekintetében. Ők nem fognak nagy PC-t venni, mert drága és zabálja az áramot, de laptopot sem, mert még az is meghaladja az erre fordítható keretet. Na, itt jönnek a képbe azok a mini PC-k, mint amilyeneket a Shuttle is gyárt. Most egy kifejezetten belépő szintű modellt választottunk tesztre, ami nem fogja egymagában lenyomni a NASA szervereit, de kiváló választás lehet mindennapi munkavégzésre. Meg egyébként olyan nagymamáknak is, akiket megtanítottunk levelezni és Facebookozni, de nem hagynánk őket egyedül egy laptoppal.

Kicsi a bors… de kicsi

Az XPC Nano NC01U nem egy erőgép – alapértelmezésben egy kétmagos Intel Celeron 3205U processzorral szállítják, ami 1,5 gigahertzen ketyeg. Viszont rögtön tegyük hozzá, hogy az alapkiépítést a cikk elkészültének pillanatában 48 ezer forinttól már meg lehet venni. Mivel egy barebone, azaz “félkész” gépről van szó, ehhez még valamilyen memóriát és háttértárat kell választani, de ha mondjuk alapvető feladatokhoz teljesen elegendő 4 GB RAM-ot és egy 128 gigabájtos SSD-t veszünk bele, még mindig csak a 70 ezres kategóriában tartunk. Ennyiért még laptopból is csak olyat kapnánk, ami két éve porosodik egy disztribútor polcán, csendben fonnyadú akkuval.

A monitort szándékosan nem írtuk a konfigurációba, hiszen a munkahelyeken minden régi gép mellett figyel valamilyen megjelenítő, a kis Shuttle pedig átalakítóval akár valami régi modellen is tökéletesen jól érzi magát, a mini DisplayPort, vagy a HDMI segítségével pedig akár egy tévére is ráköthetjük (mi például így próbáltuk ki, de erről majd később).

A 200 forintos a méret érzékeltetése miatt került a gép tetejére, de utal az olcsóságára is
A 200 forintos a méret érzékeltetése miatt került a gép tetejére, de utal az olcsóságára is

Elsőként szögezzük le: ez a kis gép tulajdonképpen egy 386-os. Na pesze nem kell megijedni, nem teljesítményében hasonlít egy 20 éves géphez, a 386 ez esetben grammot jelent. A memóriát és az SSD-t beépítve pontosan ennyit nyomott a konyhai mérlegen az apróság, ami egyébként méretre is akkora, mint valami kis médialejátszó (már csak ezért is tökéletesen elfér akár egy tévé alatt is). Felülről 14×14 centis, tehát alig nagyobb, mint egy CD tok, magassága pedig alig több mint 3 centiméter, szóval nem az elhelyezésével lesz a legtöbb gondunk, az biztos.

Amilyen kicsi, annyira telepíkolták csatlakozókkal. A már említett mini DisplayPort és a teljes értékű HDMI mellett a hátoldalon találunk még két USB 2.0 portot, egy gigabites Ethernet csatlakozót és egy audio jacket. Elöl egy kártyaolvasót és két USB 3.0 csatlakozót találunk, valamint persze a Shuttle logo fölötti bekapcsológombot. Az egyik oldalon egy ma már szokatlannak számító soros port figyel, ami ipari felhasználásra is alkalmassá teszi a kis eszközt. Alul pedig egy kis műanyag csík eltávolításával egy szalagkábel-csatlakozó is előbukkan, amivel később megjelenő bővítéseket lehet a minigéphez kötni a külső grafikus vezérlőtől az extra csatlakozókig.

Itt azért sajnos nem tudjuk nem észrevenni, mennyire gyűjti a karcokat a műanyag gépház, pedig esküszöm, nem smirglivel estünk neki
Itt azért sajnos nem tudjuk nem észrevenni, mennyire gyűjti a karcokat a műanyag gépház, pedig esküszöm, nem smirglivel estünk neki

Kis dobozban majdnem minden

Az 1 gigabájtos dedikált memóriával rendelkező Intel HD grafikus vezérlőtől azt ugyan nem vártuk, hogy a mai játékokat röccenésmentesen meghajtja, de nem is ilyen gépet vásárol (és nem is ennyiért), aki efféle szórakozásra vágyik. Viszont az előre telepített Windows 10 Pro minden funkciója “pöccre indul”, az opciós WiFi modulon, vagy a gigabites Ethernet kábelen keresztül a neten is kint vagyunk egy pillanat alatt, és amikor megpróbáltuk filmekkel megizzasztani a gépet, akkor is nagyot csodálkoztunk.

Eleve egy 4K felbontású tévére csattintottuk rá a kis nanót, és azonnal ugrott is fel a megjelenítési mód is ilyenre, annyi helyünk lett hirtelen, mintha négy géppel bűvészkednénk egy kijelzőn. Elsőként egy full HD filmet eresztettünk rá a Windows saját médialejátszójára  (pedig az aztán eleve nem az optimalizáltság mintapéldája), és gond nélkül indult el. Oké, gondoltuk, jöjjön a feketeleves, egy 4K-s filmszörny majd biztos megröccenti picit a rendszert. És nem. Szaggatásmentesen pörgött a mozi ebben a felbontásban is.

Megy a 4K film, szaggatás és erőlködés sehol
Megy a 4K videó, szaggatás és erőlködés viszont sehol

Annyi történt csak, hogy kicsit hangosabb lett az aktív hűtés, ami a kis méret miatt viszonylag pici ventillátort jelent, ezért néha megjelent a légkavaráshoz kapcsolódó magas hang. De ráadásul ezt is viszonylag ritkán hallottuk, a gép bekapcsolásakor nagyjából egy percig pörgött, míg a rendszer minden eleme a helyére került, majd később tényleg csak akkor, amikor valami erősebb feladatot adtunk a gépnek, és ekkor sem zúgott folyamatosan, csak néha hussant meg egy kis időre.

shuttle-nano-04
Kissé zsúfolt a belső elrendezés, talán ezért is van szükség néha a hűtésre

Kinek jó ez?

Ahogy már jeleztük, elég sok mindenkinek. Egyrészt céges gépnek kiváló, hiszen mindent tud, amit vállalati környezetben tudni kell, ráadásul eleve olcsón beszerezhető és költségkímélően üzemeltethető. Másrészt jó azoknak is, akiknek árban, vagy akár hordozhatóság terén sok egy laptop, például a családdal kapcsolatot tartó nagymamáknak, de akár olyan otthonokba is, ahol a nappaliban a tévé alá elfér egy aprócska doboz amolyan kiegészítő médialejátszó gyanánt. Ez utóbbiban csak néha zavaró a már említett aktív hűtés, de ez meg tényleg nem ordít, és nem is folyamatosan.

Természetesen megvannak a Shuttle XPC Nano NC01U határai, de ez az árában érezhető is, igazából az a lényeg, hogy a vevő legyen tisztában azzal, milyen célra venné – ha nem egy csillagromboló-szintű csodát várunk tőle, hanem egy megbízható, munkára és alapvető szórakozásra egyaránt kiváló minigépet, akkor csalódás kizárva.

Ami tetszett:

+ Kompakt méret
+ Kiváló ár-érték arány
+ Hardveres alapjaihoz képest korrekt teljesítmény
+ Méretéhez képest sok csatlakozó
+ Alacsony fogyasztás

Ami kevésbé:

– Az aktív hűtéssel járó időszakos hangosodás
– A csillogó műanyag borítás nagyon könnyen karcolódik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik