Tech

Operával trükközheti ki a Netflix szigorításait

Persze nem áriáznia kell a tévének, vagy a számítógépnek, inkább letölteni az Opera böngésző fejlesztői változatát.

Az Opera talán nem annyira közismert böngésző, mint a Chrome, vagy a Firefox (meg az Internet Explorer és az Edge, khm), viszont a kis fejlesztőcsapat által már jó ideje csinosítgatott szoftvert egyébként is megéri kipróbálni egy csomó aranyos funkciója miatt. Most pedig a Netflix-nézőknek külön öröm lesz használni.

Az Opera fejlesztői verziójába ugyanis már beépítettek egy olyan virtuális magánhálózati megoldást (VPN-t), amellyel elrejthetjük, honnan netezünk, és beállíthatunk helyette valamilyen más régiót, ezáltal a fogadó fél is azt látja majd, mintha mondjuk Amerikából látogatnánk meg az oldalát. Sokan így trükköztek a Netflix-szel is, amikor kiderült, a magyar előfizetőkcsak a külföldi kínálat töredékét kapják meg induláskor (és még most is csak nagyon lassan bővül az elérhető sorozatok és filmek száma).

Az innen-onnan elérhető VPN megoldások azonban sokszor bonyolultak, vagy fizetősek voltak, ráadásul a Netflix néhány hónapja keresztes háborút hirdetett a trükközők ellen, és ezért a legtöbb ilyen trükkös szoftver és plugin már nem is működik. Az Operáé bezzeg de: mutatjuk, mit kell tennie, ha mondjuk Lostot, vagy Jóbarátokat nézne Netflixen.

Először is töltse le az Opera fejlesztői verzióját erről a címről – a sima Opera nem jó, abban még nem aktív a VPN szolgáltatás. A böngésző telepítése után kattintson a menüre (ez alapértelmezésben a bal felső csücsökben található), majd válassza a Beállítások opciót.

opera-vpn-06

Ezután az Adatvédelem és biztonság szekcióra kell kattintani, és itt megkeresni a VPN engedélyezése (Enable VPN) pontot, és határozottat bökni a jelölőnégyzetre.

opera-vpn-07

Ha ezek után meglátogat egy weboldalt, a keresőmezőben a webcím előtt lát majd egy VPN feliratú kék téglalapot. Erre kattintva megadhatja, milyen régiónak álcázza magát a böngésző. A mostani, fejlesztői változatban egyelőre az Egyesült Államok, Kanada és Németország érhető el.

opera-vpn-05

Már látható is, hogy amerikai netezőnek álcáztuk magunkat, és nézzük a Jóbarátokat, ami a magyar kínálatban nem szerepel. Juhé. A dolog egyetlen hátulütője, hogy mivel a VPN mindenféle, világszerte elszórt szervereken irányítja át az adatforgalmat, valószínűleg elég lassan tudunk így netezni, és a netflixes képminőség sem éri majd el a 4K-t, sőt, esetlegesen a full HD-t sem, hiába erre fizettünk elő.

opera-vpn-03

A VPN kikapcsolásával egyébként bármikor visszatérhetünk a böngésző szerint is Magyarországra, és ezután természetesen a megszokott minőségben, de csak a magyar kínálatból válogathatunk. Az is jóféle funkció, hogy hiába kapcsoljuk be az Operában a VPN-t, mellette egy másik böngészőben nyugodtan a megszokott, hazai sebességen netezhetünk.

Az persze jó kérdés, mikor veszi észre ezt az újabb trükköt a Netflix, de addig is lehet vele próbálkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik