Tech

Gigantikus csoportot zárt be a Facebook

Az teljesen normális, ha a Facebook időnként bezár egy-egy kisebb csoportot, most azonban egy 4,4 milliósra sikerült lecsapni. Van tanulság.

Ugyan nincs garancia a sikerre, de az tény, hogy a közösségi oldalon egy-egy jó ötlettel, ügyes témaválasztással vagy marketinggel baromi gyorsan ki lehet termelni olyan sikersztorikat, ahol nulláról akár több milliós követői sereget lehet toborozni akár egy-két év alatt. Csak aztán nem szabad elfelejteni a hirtelen bepottyant siker közepette, hogy a szabályok ettől még érvényesek maradnak.

Ennek esett áldozatul a The Shade Room nevű Facebook csoport, amelyet egy Angie Nwandu nevű fiatal nő alapított. A közösség alapvetően az afroamerikai és egyéb nem-fehér közönséget célozta meg, de alapvetően egy teljesen átlagos bulvár tematikájú csoport volt pletykákkal, celebekkel és hasonlókkal. Ugyan a The Shade Roomnak van egy saját weboldala is, ez inkább egy jelképes hely, míg a kommunikáció szinte teljes egészében Facebookon, Twitteren és Snapchaten folyt, ráadásul az egész ötlet egy Instagram fiókból indult.

Angie Nwandu, aki maga is celebbé vált a Facebook segítségével (forrás: Buzzfeed)
Angie Nwandu, aki maga is celebbé vált a Facebook segítségével (forrás: Buzzfeed)

A 2014-ben indult közösségi pletykacsoportnak mára 4,4 millió követője van… illetve csak volt, mert néhány napja a Facebook se szó, se beszéd lekapcsolta. Ráadásul minden extra faxni, értesítés, vagy figyelmeztetés nélkül, ami csak elsőre hangzik durván, de a közösségi oldalnak tényleg ez van a szabályzatában. Ha valamilyen oldal, csoport vagy személyes fiók bármiben is sérti a közösségi irányelveket, azonnal leszedhetik.

Nwandu igyekezett kideríteni, mi áll a megszüntetés mögött, elsőre ugyanis csak a “közösségi irányelvek megsértése” szerepelt a teljesen általános indoklásban. Kicsit később derült ki, hogy folyamatosan jelentettek olyan tartalmakat, amelyeket a The Shade Room csoportban úgy osztottak meg, hogy azok szellemi tulajdont sértettek.

Miközben az alapító épp bőszen levelezik a Facebook üzemeltetőivel a csoport visszaállításáról, igazából csak egy tanulságot érdemes megszívlelni: ha bárki alapít egy oldalt, vagy csoportot Facebookon, amelyet hirtelen felkap a hírnév, bármekkorára is nőjön, ettől még nagyon oda kell figyelnie arra, hogy ugyanolyan szigorúan fogják elbírálni a tevékenységét, mint a legkisebb, pár követős, amatőr csoportokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik