Tech

A házasságot is tönkreteheti a felelőtlen internetezés

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 04. 17. 10:00

Ki szeretne csupán azért elválni, mert véletlenül olyasmit osztott meg, amit nem kellett volna? Vélhetően senki, pedig sokan vannak, akik öntudatlanul is mindent megtesznek ezért.

Hiába írunk 2016-ot, és tapasztalják meg egyre többen, hogy az internet olykor veszélyes hely az adatokra nézve, sokan mégis önmaguktól osztanak meg olyan tartalmakat, amik a saját magánéletüket is veszélybe sodorják. Legalábbis a Kaspersky Lab által végzett kutatás erre utal.

Az emberek még mindig meggondolatlanul osztanak meg privát adatokat az interneten kockázatos szituációkban. Az emberek 27%-a oszt meg véletlenül bizalmas adatokat, és 16%-uk szívesen hoz nyilvánosságra titkokat saját magukról annak ellenére, hogy az információk online megosztása a párkapcsolatuk megromlásához vagy a munkájuk elvesztéséhez vezethet. Kiderült, hogy sok ember osztja meg személyes adatait online csatornákon, egy veszélyes környezetben. Egy fotót saját magáról (45%), az elérhetőségét (42%), egy másik emberről készült fényképet (32%), bizalmas személyes adatot (30%) és munkával kapcsolatos adatokat (20%). Sőt, ami potenciálisan még veszélyesebb, hatból egy ember osztott már meg magáról titkot, 8%-uk pedig bizalmas pénzügyi adatokat.

Mindez annak ellenére történik így, hogy rengeteg ember nagyon aggódik az ilyen jellegű adatok nyilvánosságra kerülésének káros hatásai miatt – mind a pénzügyi veszteségtől, mind az érzelmi hatásoktól félnek. Például a válaszadók harmada tart attól, hogy ez károsíthatja a párkapcsolatát, vagy kínos helyzetbe hoz, esetleg megsért valakit, valamint minden hatodik ember attól fél, hogy ez káros hatással lehet a karrierjére. 27%-uk elismerte, hogy osztott már meg véletlenül bizalmas adatokat, minden tizedik válaszadó pedig szenvedett már ennek a következményeitől, melyek között megtalálható a barátok elvesztése (20%), a zaklatás (17%), a pénzügyi veszteség (15%), egy párkapcsolat vége (13%) és az állásából való elbocsátás (13%).

Az eredményeket kommentálva David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója az alábbiakat nyilatkozta: “Rengeteg otthoni felhasználó még mindig azért küzd, hogy a kockázatfelismerést óvatossággá alakítsa át, amikor online tevékenységre kerül a sor. A sok használt eszköz és online csatorna miatt sosem volt még ilyen egyszerű közzétenni egy meggondolatlan üzenetet, vagy véletlenül nem a megfelelő emberekkel megosztani információkat. Ha valaki nem eléggé kibertudatos, és nem rendelkezik a hatékony védelemmel, annak barátságok megromlása és az állása elvesztése lehet a következménye. Ami egyszer kikerül online, az örökké ott is marad – ha tehát vannak kétségei, akkor inkább tartsa meg magának az információkat.” Vitathatatlan, hogy igaza van, és nem ártana néha kicsit több óvatossággal kezelni adatainkat, egy pillanatra átgondolva, hogy milyen következményekkel járhat, ha reflexből “dolgozunk” a neten.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.