Tech

Tehetetlen a bosszúpornó ellen a Facebook

Most épp két ausztrál online társaság esett egymásnak, de a zárt csoportok ellen gyakran tehetetlenek a közösségi oldal üzemeltetői.

A Facebook már jó ideje biztosít lehetőséget arra, hogy bárki létrehozzon csoportokat felhasználók számára úgy, hogy azt zárttá teszi, tehát az odabent megosztott tartalmakat csak a tagok láthatják. Ez sokszor tud hasznos lenni, például munkahelyi fórumok, iskolai osztályok vagy egymástól távol lévő rokonok zárt beszélgetéseihez, de akadnak bőven elrettentő példák is.

Az ausztrál csata

Az ausztrál Melbourne városában helyi nők alapították meg a Melbourne Gal Pals (Melbourne-i Barátnők) csoportot, amely teljesen ártatlan dolognak indult, a tagok smink- és ruházkodási tippeket osztottak meg, nőket érintő problémákról beszélgettek, tehát egy teljesen normális kis közösséget építettek. Az egyetlen szabály az volt, hogy az oldal adminjai kizárhattak tagokat, ha azok valamilyen nem odaillő tartalmat osztanak meg, vagy viselkedésükkel zavarják a többieket. Lett is néhány ilyen kizárt hölgy, akik a jelek szerint nekiálltak panaszkodni férjeiknek és életük egyéb férfijainak, akik ellentámadásba lendültek.

A Melbourne Men’s Society (Melbourne-i Férfiak Társasága) csoportot már direkt azért hozták létre a Facebookon, hogy gúnyt űzzenek a helyi női csoport tagjaiból. Náluk is voltak persze szabályok, de csak ilyenek, mint “ne legyél seggfej”, másrészt pedig “ne ossz meg gyerekpornót, hogy védhessük a seggünket a bíróságon”. Csodás, nem?

facebook-titkos-csoport-03

Nem telt bele sok idő, és az MMS egyes tagjai elkezdtek olyan képeket és videókat megosztani a csoportban, amelyeket valamilyen úton-módon a női csoport egyes tagjaitól szereztek meg. Egy ideig úgy terjedtek ezek a felvételek a férfiak között, hogy a nők nem is tudtak erről – még azok sem, akik szerepeltek a képeken és home-videókon.

Sokan a Gal Pals csoport tagjai közül teljesen váratlanul tudták meg, hogy róluk készült intim felvételek keringenek mindenfelé, például akkor, amikor a Men’s Society egyes tagjai trágár üzeneteket kezdtek küldeni nekik. A kiszivárgott felvételek mellett az MMS tagjai már odáig is elmentek, hogy az MGP-tag nőkről próbáltak saját intim fotókat készíteni és közzétenni.

A női csoport tagjai folyamatosan próbálták elérni a Facebookot azzal kapcsolatban, hogy megszüntessék a Men’s Societyt. Gyakran csak automatikus üzenetek érkeztek arról, hogy a Facebook köszöni a bejelentést, felülvizsgálta az ügyet, de nem találta kifogásolhatónak a csoportot, ezért nem is intézkedik ellenük, végül csak hónapok múltán sikerült elérni, hogy megszűnjön az addigra már csak trágársággal és pornóval teledobált csoport.

Nehéz fogást találni

Szakértők szerint a Facebook elég nehéz helyzetben van a zárt csoportok kezelésével kapcsolatban. Vannak persze általános szabályok a közösségi oldalon, de az ilyen csoportok zártsága például pont abban segít, hogy hacsak a csoporttagok közül valaki nem szólja el magát, vagy nem szolgáltat bizonyítékot, a csoporton belül tényleg az történhet, amit csak a bent lévők akarnak.

A Facebook egyelőre csak akkor lép, ha egy csoport ellen bejelentés érkezik, ráadásul ilyenkor is óvatoskodva tud csak eljárni, hiszen azt kell kivizsgálnia, tényleg sértő vagy káros-e másokra nézve egy csoport működése, vagy csak a bejelentő reagálja túl a dolgot.

facebook-titkos-csoport-02

Durvák leszünk. Ha van egy olyan csoport, amelynek tagjai arról cserélnek eszmét egymás közt, hogy minden húsevő gyilkos, viszont közülük senki nem beszél ilyesmiről a csoporton keresztül, akkor a Facebook nem fog csak úgy önhatalmúlag benézni a zárt hírfolyamra. Ha pedig bejelentés érkezik mondjuk egy húsfogyasztótól vagy akár egy hentestől, akkor az ítésznek azon kell elgondolkodnia, tényleg tilos vagy sértő-e egy olyan csoport léte, ahol ilyesmiről esik szó, vagy egyszerűen csak egy más véleményen levő világnézetét sértik. És bizony sok esetben úgy döntenek, hogy pont ezért van a zárt csoport, beszéljék meg ott, és ne hozzák ki a nyilvánosságra.

Viszont egyre több hír érkezik a melbourne-i esethez hasonló csoportokról, ahol kiszivárgott házi pornót, vagy akár különféle illegális tartalmakat osztanak meg, vagy beszélgetnek ilyen témákról. Az ilyenek pedig mindaddig fennmaradnak, amíg valaki rájuk nem talál és bejelenti őket, ráadásul a tagokat a feloszlatás sem gátolhatja meg abban, hogy akár egy órán belül egy újabb titkos csoportban folytassák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik